Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Gligorijević Ivana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579647
  Gligorijević Ivana
  Učesnik

   Кrajem marta počinje vegetacija u rodnim zasadima jednorodnih sorti maline i razvoj rodnih grančica za tu godinu. Tokom aprila sa intenzivnim rastom rodnih grančica na povezanim izdancima kreću i ovogodišnji izdanci iz zemljišta mada je njihov razvoj ove godine usporen zbog nižih temperatura koje su bile u zadnjoj dekadi marta i početkom aprila. Uklanjanje novih izdanaka u rodnim zasadima maline je redovna mera koja se izvodi od početka vegetacije do početka maja meseca a u malinjacima koji imaju sisteme za navodnjavanje uklanjanje izdanaka može se obavljati do kraja maja meseca.
   Prve serije izdanaka se uglavnom razvijaju iz adventivnih pupoljaka korena iz plićih slojeva zemljišta pa njihov korenov sistem nije dovoljno razvijen i otporan na stresne uslove naročito sušu, često na kraju vegetacije takvi izdanci su previše debeli i bujni sa dužim internodijama i manjim brojem pupoljaka , u toku vegetacije otežano je izvođenje agrotehničkih mera , slabija je provetrenost u zasadu , često su veća oštećenja od prouzrokovača bolesti na prvim izdancima nego na kasnijim serijama, razvojem novih izdanaka troše se hraniva koja su u početnim fazama potrebnija za porast rodnih grančica, a kasnije za cvetanje i razvoj plodova. Sa krajnjim rokom izvođenja ove mere u malinjacima koji nemaju sistem zanavodnjavanje treba biti oprezan jer ukoliko tokom juna i jula usledi sušan period izdanci će ostati kraći što direktno utiče na visinu prinosa u sledećoj godini.
   U zasadima koji se ne navodnjavaju poželjno je sa uklanjanjem izdanaka završiti do 5.maja ili 10.maja u zavisnosti od nadmorske visine a kasnije ukoliko je potrebno samo proredom ukloniti najbujnije izdanke. Uklanjanje izdanaka se može obaviti na dva načina: okopavanjem malinjaka i hemijskim putem. Okopavanje i odsecanje izdanaka do zemlje je najbolji način jer se osim uklanjanja prve serije izdanaka i suzbijanja korova, okopavanjem razbija pokorica u malinjaku. Okopavanje treba obavljati pažljivo da se ne oštete rodni izdanci a mlade izdanke koji izbijaju u blizini rodnih treba zakinuti rukom.
   Uklanjanje novih izdanaka primenom hemijskih preparata se kombinuje sa suzbijanjem korovskih biljaka. Za ovu svrhu se koriste kontaktni neselektivni herbicidi koji osim korova uništavaju i mlade izdanke maline. Sa herbicidima treba pažljivo postupati da se ne oštete rodne grančice. U zasadima maline koji su posađeni ove godine novi izdanci se ne uklanjaju. Кada počnu da izbijaju na površinu uklanjamo do zemlje ostatak posađenog izdanka a korovske biljke oko mladih izdanaka opleviti i pažljivo okopati sa strana.
   U zasadima remotantnih sorti maline koje rađaju na jednogodišnjim izdancima ( Polka , Polana ,Heritidž , Himbo Top i druge) novi izdanci se ne uklanjaju već se radi ručno proređivanje na mestima gde je gust sklop. Izdanke prorediti kada porastu 20 do 30 centimetara.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.