Uklanjanje prve serije mladih izdanaka  i obrada zemljišta u zasadima maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #564359
  Dragićević-Filipović Snežana
  Učesnik

   Uklanjanje prve serije mladih izdanaka  i obrada zemljišta u zasadima maline

   Obrada zemljišta u malinjaku ima veoma važnu ulogu jer se ovom agrotehničkom merom,  zemljište održava u rastresitom stanju i biljke mogu lako da usvoje mineralna đubriva koja se unesu , razbija se  pokorica , zemljište je bolje obezbeđeno vodom i vazduhom što pogoduje boljem razvoju biljaka.

   Prva prolećna obrada obavlja se obično u martu, posle otapanja snegova, prosušivanja zemljišta i nakon rasturanja stajnjaka i veštačkih đubriva i to međuredno kultiviranjem, a u redu okopavanjem. Ovom obradom  se rasturena mineralna đubriva i stajnjak unose  na dubinu 7-10 cm.

   Međuredna obrada zemljišta rotacionim sitnilicama ima niz negativnih efekata i može  doći do oštećenje korenovog sistema maline, pojačavanje nepropusnog sloja zemljišta ispod rada frezera , pa se  sve više primenjuje  prašenje zemljišta. Radni delovi prašača rastresaju zemljište na bezbednoj dubini, uz istovremeno uništavanje korova.

   Druga obrada, izvodi se sredinom aprila, u početku intenzivnijeg izbijanja i razvoja mladih izdanaka i rodnih grančica i to što pliće.

   Treću međurednu obradu trebalo bi uraditi početkom ili do sredine maja, pred cvetanje. Ova operacija podrazumeva tarupiranje ili košenje, dok u rednoj obradi kopanje ili plevljenje. Tada se mogu i uklanjati i prve serije mladih izdanaka i obaviti prihranjivanje.Redovno uklanjanje prevremenih izdanaka maline doprinosi povećanju prinosa i obezbeđuje rod dobrog kvaliteta.Izdanci se uklanjaju mehanički i oni ne treba da prerastu visinu 10 do 15 cm.Ukoliko su prerasli tu visinu dolazi do zdrvenjanjavanja bazalnog dela a samim tim i težeg uklanjanja , obično tada ostaje ,, patrljak ,, koji može biti zaražen bolestima a osim toga iz pupoljaka koji ostanu na bazalnom delu mogu se razviti kržljavi izdanci koji ne obezbeđuju  dobar rod u narednoj godini.

   Izdanci se ukljanjaju redovno sve do 10 dana pre početka berbe. Ukoliko ima mogućnosti za navodnjavanje izdanci za narednu godinu mogu se ostaviti i do kraja juna.Oni u toku berbe imaju 10 do 15 cm i ne smetaju , do kraja vegetacije  imaju dobar porast i najčešće od 20 do 25 dobro razvijenih pupoljaka.Zajedno sa uklanjanjem prve serije mladih izdanaka uklanjaju se i izbojci (rodne grančice) na visinu od 30-40 cm od površine zemlje na rodnom izdanku. Na taj način obezbeđuje se dobar rast i razvoj biljaka za narednu godinu, lakša berba, bolja osvetljenost , veća cirkulacija vazduha .

   Sledeću međurednu obradu preporučljivo je izvoditi po završenoj berbi , krajem jula ili početkom avgusta, i to nakon uklanjanja starih izdanaka koji su doneli rod , odnosno delimičnog proređivanja novih izdanaka, čime bi se ovakvi mladi izdanci bolje pripremili za narednu vegetaciju.

   Dipl.inž Snežana Dragićević-Filipović PSSS Čačak

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.