ĐUBRENJE LANA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524941

  Према многим подацима, једна mc стабљика лана износи 2,5kg азота, 0,6kg фосфора и 1kg калијума. Лан не захтева неки посебан облик азотних ђубрива и за ову гајену врсту са успехом се могу применити сва ђубрива која имамо на располагању.
  Лан је осетљив на облик фосфорних ђубрива, јер има малу моћ апсорпције фосфора и није у стању да користи овај елеменат из ђубрива у којима је он мање растворљив. Лан је осетљив и на повећану киселост земљишта, али не подноси ни непосредну калцификацију. По свему, лан треба уврстити у групу биљака које захтевају знатне количине фосфора и то у облику који је лако приступачан за биљке.
  Лан је биљка која врло добро реагује на ђубрење калијумом, мада количине овог елемента, које лан износи нису велике као што је то случај са сунцокретом. Могу се употребити сва ђубрива, која се налазе на тржишту. Примена фосфорних и калијумових ђубрива са једним делом азота уносе се пред орање, а једним делом са азотним ђубривима пред сетву.
  За лан земљиште не треба директно ђубрити стајским ђубривом јер може проузроковати полегање, продужење вегетације и слабији квалитет влакна, зато је боље стајско ђубриво дати под преткултуру. Количина хранива ће првенствено зависити од плодности земљишта и планираног  приноса, односно намене производње за влакно или за уље. За постизање добрих приноса суве стабљике од око 6 т/ха за осредње плодна земљишта треба осигурати око 80 – 100 кг/ха азота, око 120 кг/ха фосфора и око 140 кг/ха калијума. Јари лан има кратку вегетацију, па се сва хранива могу дати у основној обради и припреми земљишта за сетву.

  Саветодавац: Сања Миловановић Миленковић

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.