U Mačvanskom okrugu sve prisutnije su tovne rase goveda među njima i Angus

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579662
  Kozlina Zoran
  Učesnik

   Tovne rase goveda su sve prisutnije u našem okrugu. Na području sela Draginje se razvija gazdinstvo koje postaje sve zapaženiji proizvođač Angus rase goveda. Nadamo se da će razvoj ovog gazdinstva podstaći druga gazdinstva da započnu ovu proizvodnju. Osim za tradicionalni način proizvodnje tovne junadi postoji veliki prostor za razvoj i ove savremene proizvodnje.

   Angus je tipična tovna rasa, pri čemu izvorni oblik vuče poreklo od crnih bezrožnih goveda s brdovitih područja severoistoka Škotske koja se odlikuju škrtim tlom i hladnom klimom kroz veći deo godine. Međutim, neki smatraju da vuku poreklo od crnog rogatog autohtonog goveda iz Škotske, koje se nekad upotrebljavalo za rad.

   No, bilo kako bilo, najveći napredak u uzgoju desio se u drugoj polovini 19. veka, kada započinje uzgajivački program pomoću umatičenih životinja, u čemu je svakako veliku ulogu imalo osnovano društvo za uzgoj ovog goveda. Uzgajivački program, koji je započeo u području Angus, nastavlja se u području Aberdin, što je doprinelo povećanju broja umatičenih životinja, širenju uzgoja i stvaranju veće populacije uz primenu savremenih tehnika odabiranja sve do današnjih dana.

   Angus je dosta niska rasa, čija visina grebena kod krava prosečno iznosi 115 – 120 cm, a kod bikova 120 – 135 cm. Odlikuje se vrlo razvijenim proporcijama prednjeg i zadnjeg dela tela tako da ima izgled paralelopipeda. Glava je mala, široka u čelu i bez rogova. Vrat je kratak, širok i mesnat, a trup dug i zaobljen. Noge su kratke, a mišići u predelu butova dosežu do skočnih zglobova. Koža, vidljive sluznice i papci su pigmentirani, a telo izvornog angusa je crne boje. Međutim, danas postoje drugi sojevi u pogledu boje, pri čemu prevladava crveni angus. Masa tela odraslih krava kreće se 550 – 650 kg, a bikova u priplodnoj kondiciji 750 – 850 kg. Utovljeni bikovi mogu težiti više od 1500 kg. Težina teladi nakon porođaja iznosi 30 – 35 kg. Mlečnost je tolika da se može othraniti tele.

   Osobina ove pasmine goveda je ranostasnost i odličan kvalitet mesa uz mali udeo potkožnog masnog tkiva. Osim toga, odlikuje se dobrom otpornošću, zbog čega je pogodna za intenzivan tov u hladnim i toplim područjima.

   Bikovi se upotrebljavaju u komercijalnoj proizvodnji za ukrštanje s mlečnim rasama radi dobijanja teladi koja se odlikuju dobrom tovnom sposobnošću i kvalitetom mesa. Melezi Angusa i Frizijskih goveda su vrlo popularni za odgajanje u sistemu krava tele, oni čine dobru osnovu za buduću kravu dojilju, a muško potomstvo se tovi i iskorišćava za proizvodnju mesa.
   <p style=”text-align: right;”>Dipl.inž Zoran Kozlina</p>

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.