TRULEŽ PLODOVA JABUKE Slavica Stojkić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512589
  Stojkić Slavica
  Učesnik

   TRULEŽ PLODOVA JABUKE (prouzrokovač gljiva Monilinia fructigena) Monilia fructigena je najzanačajniji prouzrokovač truleži jabučastog voća. Parazatira uglavnom plodove, retko ostvaruje zarazu cvetova i drugih organa.Zaražavajući plodove nanosi ogromne štete, tako da može uništiti 50 , pa čak i 80% roda. Kod nas se ova bolest javlja najčešće na malim posedima, gde se obično ne izvodi redovna zaštita, Bolest se razvija se kako u voćnjacima tako i u skladištima. Do jake pojave truleži dolazi posle iznošenja plodova iz skladišta i njihovog dospevanja na tržište. Plodovi istruleli u skladištu se obično izbacuju izvan skladišta, gde i dalje služe kao izvor zaraze.Glavni domaćini su : jabuka, kruška, dunja, šljiva i višnja, dok su breskva, kajsija i nektarina ređe napadnute. Gljiva prezimljava u zaraženim trulim plodovima koji se smežuraju i vise u kruni voćaka tz. mumije ili otpadnu na zemlju. Na trulim plodovima gljiva u kasno proleće stvara sitne jastučiće u kojima se nalaze spore. Te spore , nošene vetromom i kišom, dospevaju na plod, klijaju u miceliju koja prodire u plod preko ozleda i oštećenja.Micelija u plodu se razvija, meso ploda postaje smeđe, truli i na površini ploda se javljaju sivožuti jastučići. Što su plodovi zreliji to su podložniji moniliji. Gljiva prodire u plod preko ozleda ploda. Povrede ploda nastaju od raznih oboljenja, od uboda insekata kao i od udara od grada. Bolest prelazi sa zaraženih na zdrave plodove na mestu dodirivanja.
   Mere suzbijanja: sastoje se u prvom redu od suzbijanja čađave krastvosti ploda, jabukinog smotavca, ose i drugih štetočina koje oštećuju plodove.U rano proleće treba skinuti mumificirane plodove sa stabla i pokupiti ih sa zemlje, a zemlju oko voćaka prekopati.
   Skladište: mora da je čisto, dobro pripremljeno za prijem plodova. Neophodno je da se plodovi u skladištu češće pregledaju i oboleli odstranjuju. Optimalna temperatura skladišta treba da bude 2-3°C.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.