Trulez plodova dunje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524836

  Uzrokujući sušenje cvetova, grana i trulež plodova dunje, gljiva Monilinia linhartiana jedna je od ekonomski najznačajnijih bolesti dunje i specifična je samo za ovu voćnu vrstu. Gljiva obično prezimljava u krošnji voćki ili na površini zemljišta u mumificiranim plodovima.
  Simptomi bolesti ispoljavaju se najpre na mladom lišću, kada dobija smeđu boju i nekrozu duž lisnih nerava. U uslovima vlažnog vremena, na listovima se pojavljuje prevlaka od micelije gljive. Infekcija cveta se ostvaruje preko žiga i stubića, ali se javlja i na delovima cveta koji izumiru. Patogen dalje prodire u cvet, a kasnije u plod. Zaraženi plod može da se razvija samo do veličine lešnika, a zatim kao mumija ostaje na stablu.

  Zaštita dunje od ove bolesti je redovna mera i sprovodi se svake godine. Za sprečavanje infekcija i pojavu bolesti treba primeniti preparat Dionis plus, u količini 2 l/ha. Prvi tretman preparatom Dionis plus uraditi u početku cvetanja (10% cvetova otvoreno), a drugi tretman u fazi punog cvetanja.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.