Trulež korena jagode (Phytophthora fragariae var. fragariae)

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Grbić Jelena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512758
  Grbić Jelena
  Učesnik

   Trulež korena je jedna od najopasnijih bolesti jagode, jer se teško suzbija i dugo zadržava u zemljištu. Ovo je veoma ozbiljno oboljenje u oblastima sa svežijom klimom, i prolećima sa većom količinom vlage. Javlja se kod jagoda koje su posađene na depresijama i loše dreniranom zemljištu. Velike su ekonomske štete jer dolazi do sušenja i propadanja živića I celih bokora jagoda.
   Simptomi bolesti se ispoljavaju krajem proleća i početkom leta. Zaražene biljke sporo rastu i zaostaju u porastu, novoformirani listovi su sitni a stari dobijaju crveno smeđu boju. Stvaraju malo stolona ili ne dolazi do njihovog formiranja. Najčešće u vreme sazrevanja plodova cela biljka uvene. Kod zaraženih biljaka masa glavnog korena je smanjena , ali se stvara veći broj sekundarnih korenčića. Najtipičniji simptomi sun na korenu biljaka, gde se na preseku uočava crvenkasta boja središnjeg dela, dok je okolno tkivo žućkasto. Kasnije koren dobija mrku boju i istruli.
   Razvoju bolesti pogoduje kada je temperature od 18-20°C, ali od presudnog značaja je zasićenost zemljišta vodom. Infekcije nastaju kada je zemljište zasićeno više od 50 % vodenog kapaciteta.
   Preporučuju se preventivne mere borbe, kao što je gajenje otpornih sorti i sadnja zdravog sadnog materijala. Jagodu ne treba saditi na vlažnom i teškom zemljištu, već na dreniranom i rastresitom zemljištu. Hemijske mere zaštite ne daju najbolje rezultate u suzbijanju ovog patogena.

   Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.