Tribolium confusum – mali brašnar

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524483

  Tribolium confusum – mali brašnar

  Javlja se u mlinovima, skladištima, pekarama i svuda gde ima brašna, mekinja, žita, suvog voće. Štete na brašnu su od izmeta, košuljica i uginulih tela. Kod zrnaste robe on prvenstveno napada već oštećena zrna.
  Imago je crveno smeđe boje, veličine 4 do 5 mm. Ima dobro razvijena krila ali slabo leti. Larva je smeđe žuta, duga oko 7 mm sa dva uglasta izraštaja na analnom segmentu. Štetetu prave i larve i imaga. Ženka polaže jaja na proizvodima na kojima živi. Može da položi i preko 300 jaja u toku nekoliko meseci. Jaja su beličasta, sluzasta, veličine 0.5 mm. Larva se presvlači 6 do 12 puta u roku od oko 30 dana. Ima 4 do 6 generacija i imaga žive dugo i do 1,5 godina.
  Skladištena roba mora da se često pregleda na prisustvo štetnih organizama metodom prosejavanja kroz sistem sita sa različitim otvorima tako da se štetočine izdvajaju prema veličini. Jak napad je ako ima više od 20 jedinki po 1 kg zrnaste robe.
  Za zaštitu od ove i drugih skladišnih štetočina mere su: održavanje skladišnog prostora čistim i bez starih zaliha, provetravanje objekta, održavanje optimalne temperature i dezinsekcija prostora pre unošenja robe. Za dezinsekciju primeniti dozvoljena sredstva.

  Živorad Jovanović, dipl. inž. zaštite bilja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.