Transport i čuvanje sadnog materijala

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513035
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   Sa sadnim materijalom od momenta preuzimanja do sadnje treba postupati krajnje oprezno, da ne bi došlo do oštećenja sadnica usled mehaničkih povreda, isušivanja ili izmrzavanja. Prilikom transporta sadnica posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti korenovog sistema od izmrzavanja i isušivanja. Kad se transport obavlja u otvorenim prikolicama ili na krovu automobila tada se koren sadnica mora obavezno zaštititi plastičnim folijama ili nekim drugim materijalom.
   Najbolje je da se sadnice odmah po vađenju zasade. To najčešće nije slučaj pa se sadnice što pre moraju pravilno utrapiti. U trapu se sadnice čuvaju do momenta sadnje. Trapljenje se može obaviti u pogodnim prostorijama ili na otvorenom polju. Najbolji materijal za trapljenje u prostorijama je sitan i vlažan pesak. Na dno prostorije se nabaci 20cm peska, a uza zid 50cm celom dužinom zida. Zatim se postavljaju snopovi sadnica jedan do drugog. Pesak se nabacuje preko korena tako da sadnice budu zatrpane bar 40-50cm. Ukoliko sadnice ostanu duže u trapu potrebno je proveravati vlažnost peska i po potrebi zalivati.
   Češće je trapljenje na otvorenom polju. Mesto na kom ćemo trapiti mora biti ocedito tako da se u trapu ne zadržava višak vode. Trapljenje se sastoji od kopanja kanala dubine 40cm, širine 50cm ili se plugom otvara brazda, i postavljanja snopova sa sadnicama. Preko korenovog sistema nabacuje se sitna zemlja koja se blago nagazi da bi se istisnuo vazduh i kako bi zemlja što bolje pokrila žile. Zemljom punimo kanal do vrha uz malo uzvišenje ( 10-15cm) zemlje oko sadnica.
   Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti sadnica od miševa ( cinkfosfid mamci), zečeva ( pletena žica i dr. ), stoke. Prednost peska kao materijala za trapljenje je da miševi u pesku ne mogu praviti rupe i oštetiti koren i korenov vrat sadnica.

   dipl. ing. Đorđe Sovilj

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.