TOVILIŠTE – PROSTOR ZA TOV SVINJA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513564
  Nedeljković Zoran
  Učesnik

   Pogrešno se misli da je tov svinja najprostiji i najjednostavniji deo proizvodnje svinja. Tov je realizacija celog posla u svinjarstvu i od uspešnosti tova zavisi uspeh celog posla oko odgoja svinja. Optimalna temperatura za tov svinja je 24°C, relativna vlažnost 60%. Osiguranje optimalnih uslova za tov svinja je interes tovljača. Optimalni uslovi obezbeđuju:
   – Bolji prirast ( kraći tov )
   – Povoljniji utrošak hrane ( bolja konverzija )
   – Kvalitetniju polutku ( veća mesnatost, odnosno više mesa u polutkama )
   – Kvalitetnije meso (ukusnije, boja, sočnost, …)
   – Manje oboljenja ( jeftiniji tov )
   – Manji gubici tovljenika

   Navedene vrednosti nam jasno ukazuju da pri gradnji tovilišta investitor ima interes da se koristi najbolji materijal (optimalni koeficijent izolacije), da ugradi najefikasniju ventilaciju kako bi za svinje u vreme tova i za svako grlo bio obezbeđen kiseonik. Uz rešenje ventilacije predvideti po potrebi (velike hladnoće) mogućnost dogrevanja prostora kako bi se u vreme tova obezbedila optimalna temperatura (24°C). Za vrhunske rezultate tova misliti i na rashlađenje u vreme velikih vrućina. Racionalno je mehanizovati ishranu u tovu. Najbolje rešenje poda za tov svinja je rešetka (bolja higijena, manje oboljenja, niži troškovi rada …).
   Za uspešan tov je važan raspored opreme u boksu: hranilica za dva boksa ili jedna hranilica po boksu je najbolje da se postavi sa strane boksa. Pojilice postaviti pozadi u prljavom delu boksa. U tovilištu je potrebno obezbediti maksimalan mir. Raspored hranilica, pojilica, prljavi deo je od koristi kako bi se sprečilo uznemiravanje tovljenika koji leže i odmaraju se od onih koji idu po hranu, vodu, da uriniraju, deficiraju … Kod obročne ishrane predvideti 40 cm dužine hranilice po grlu a kod ishrane po volji 4 cm.
   Površina po grlu:
   Rešetkasti pod 0,47-0,50 = 60 kg težine –
   0,65-0,70 = 100 – 110 kg težine

   Tov je uspešniji ako je površina po grlu veća, ostaje pitanje ekonomičnosti investiranja.

   dipl.inž.Zoran Nedeljković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.