TOV JUNADI SILAŽOM

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513344
  Pipović Neđeljko
  Učesnik

   Na osnovu dosadašnjih iskustava i saznanja ne preporučuje se upotreba silaže u ishrani teladi pre nego što navrše dva meseca. U tom uzrastu telad još nemaju razvijenu mikrofloru predželudaca koja će inhibirati aktivnost mikroorganizama iz silaže.
   Zbog toga se ovoj kategoriji silaža može davati tek od trećeg ili četvrtog meseca, s tim da se počne sa vrlo malim količinama, a da sa 5-6 meseci mogu mogu da konzumiraju oko 5 kg silaže, sa 8-12 meseci 10-13 kg, a od 12-15 meseci 15-22 kg silaže.
   Što se tiče tova junadi, on se može u potpunosti zasnivati na kvalitetnoj silaži. Najčešće se u tovu koriste silaže cele biljke kukuruza, a značajna je i mogućnost upotrebe silaže od različitih sporednih proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije kao što su: glave i lišće šećerne repe, dzibre, komine, drožbine, repini rezanci, a sve to u količinama od 10 do 30 kg dnevno.
   Obroci sa silažom se moraju dopunjavati belančevinastim hranivima, pre svega, sačmama soje i suncokreta, ili deo sačme zameniti ureom, zbog niže cene. Preporučuje se da se pri spremanju silaže cele biljke kukuruza na jednu tonu usitnjenog materijala doda 9 kg uree, 4,5 kg stočne krede, 1.8 kg dikalcijumfosfata i 0,45 kg sumpora u prhu.
   Međutum, zbog negativnog uticaja uree na tok fermentacije, danas se smatra da je bolje ureu uključiti u obrok neposredno pred hranjenje, uz znatnu opreznost zbog mogućih problema koji se mogu javiti usled predoziranja uree i njenog neravnomernog raspoređivanja.

   Neđeljko Pipović, dip. ing. stočarstva

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.