Tehnologija proizvodnje prazog luka

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Petrović Tanja.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #584156
    Petrović Tanja
    Učesnik

      Po ukupnim povrsinama praziluk je manje zastupljen od prpizvodnje crnog i belog luka.Najvise se proizvodi u Francuskoj i Belgiji.

      Prehrambena vrednost  U svom sastavu sadrzi vise ugljenohidrata belancevina i sirovih vlakana  i svih vitamina i minereala u odnosu na druge lukove.Manjeg je sadrzaja etericnih ulja pa tako miris nije tako intenzivan kao  luka.

      Morfoloske karakteristike Praziluk je dvogodisnja biljka koja se uzgaja zbog produzene valjkaste lukovice koju cine mesnato zadebljali beli rukavci listova.Duzina moze biti oko 30cm, precnika 3-5 cm.Plojke listova su linearne ,zelene mada mogu biti i sivozelene i plavicaste boje koje su presvucene vostanom prevlakom.U drugoj godini vegetacije razvija se cvetna stabljika sa stitastim cvastima.Seme je sitno crne boje.Seme izrazito sporo nice tako da mu je u optimalnim uslovima za nicanje potrebno 10dana.

      Agroekoloski uslovi proizvodnje Praziluk je kultura umereno prohladnog klimata ali vrlo adaptivana na sve razlicite proizvodne uslove.Optimalna temperatura za proizvodnju od 20-22C.Za svoju proizvodnju trazi strukturna tla dobre propustljivosti za vodu i zemljiste bogato u hranljivim materijama Najbolji pH rastvor u rasponu 6,5-7,0.Proizvodnja obavezna u plodoredu tako da na istu povrsinu moze da se vrati tek posle 3-4 godine.Na srednje obezbedjenim zemljistima trebalo bi prilikom osnovne obrade zemljista uneti oko 600kg/ha NPK 7:20:30 a pred samo rasadjivanje 200-250kg/ha Uree.Posle sadnje kada se biljke dobro ukorene potrebno je odraditi prihranjivanje Kan-om u kolicini 150kg/ha .

      Proizvodnja u polju Praziluk se presadjuje u redove razmak 30cm sa razmakom u redu 10cm.Pre presadjivanja se biljci skrati koren i listovi Za presadjivanje koristiti samo zdrav rasad.

      Direkna setva Samo na izuzetno kvalitetnim i dobro pripremljenim zemljistima moguča je direkna setva pri takvoj setvi seje se na razmak redova 40-60 cm preciznim pmeumatskim sejalicama.Za setvu se koristi pilirano seme.Razmak setve u redu 2,5cm.Potrebna kolicina semena od 2,5-3 kg/ha .Tokom proizvodnje obavezan tretman protiv korova ,bolesti i stetocina.

      Berba i prinosi Praziluk se vadi u fazi pune razvijenosti ,a period tehnoloske zrelosti traje 2-4 nedelje nakon berbe.Prinos se kreće oko 30t/ha . Može se skladištiti i hladnjačama na t od 0-1Csa relativnom vlagom od 90-95%do tri meseca.

      Dipl.ing Tanja Petrović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.