Tehnologija proizvodnje božura (Paeonia officinalis)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #523222
  Vlajkovac Jorgovanka
  Učesnik

   Tehnologija roizvodnje božura (Paeonia officinalis)

   Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se gaji zbog dekorativnih cvetova. Dobro uspeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umerene vlage. Božur je otporan na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.
   S obzirom da je božur višegodišnja biljka, zemljište mora da se dobro pripremiti pre sadnje dodavajnjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva. Za dobar rast dubokog korena koji će davati brojne i kvalitetne cvetove, treba pre osnovne obrade uneti 30 t/ha stajnjaka i 400 do 500 kg/ha NPK 8:16:24 i zaorati.
   Božuri se razmnožavaju delenjem korena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, sa posebnom pažnjom na dubinu sadnje. Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od 3-5 cm. Razmak sadnje je 70 x70 cm ili 50 x70 cm.
   Mere nege zasada božura se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanjene i unošenje od 150 -200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15 kada biljke niknu. Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gde se odstranjuju svi cvetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvetova po biljci.
   Berba cvetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedelje. Cvetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni (u hladnjači) i do 14 dana.

   Jorgovanka Vlajkovac, dip ling.
   PSSS Požarevac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.