Tehnika ručne berbe voća – Dejan Stefanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512882
    Stefanović Dejan
    Učesnik

      Način berbe voća zavisi prvenstveno od namene plodova (upotreba u svežem stanju, prerada, smrzavanje) i osobina vrsta i sorata.
      Najbolje je da se voće bere po suvom, lepom i tihom vremenu. Radi uspešne organizacije berbe i očuvanja kvaliteta plodova, od značaja je i obuka berača. Neadekvatnom berbom može se smanjiti udeo najkvalitetnijih plodova odnosno jedan deo plodova može preći iz više u nižu klasu.

      – Plodovi jabuke i kruške beru se tako što se obuhvate celom šakom, a kažiprst se podmetne ispod spojnog mesta peteljke ploda sa granom pa se plod blago uvrne i odvoji.
      – Dunja se odvaja od grane bez peteljke.
      – Breskve se beru tako što se ceo plod obuhvati kako se nebi gnječili ili oštetili noktima.
      – Višnje i trešnje se za stonu upotrebu obavezno beru sa peteljkom, a za preradu je poželjno da budu bez peteljke.
      – Šljiva se za stonu upotrebu takođe bere sa peteljkom, ali se na njoj mora sačuvati pepeljak, posebno kada je reč o robi namenjenoj izvozu.
      – Jagoda se bere sa peteljkom uz pomoć makaza, sem ako su plodovi namenjeni preradi.
      – Maline i kupine se beru bez peteljke i u toku berbe se klasiraju, odbace se zeleni, prezreli, oštećeni i natruli plodovi – slično je i kod jagode.
      – Ribizle se beru sa celim grozdićima otkidanjem peteljke palcem i kažiprstom pri osnovi.
      – Borovnica se bere relativno brzo pomoću specijalnih kantica, kofica koje imaju narezane “češljeve”.
      – Aktinidija se bere tako što se plod jednom rukom pridrži, a drugom odseče peteljka, tako da plod ostane bez nje.
      – Orah, lešnik, badem i kesten se najčešće beru trešenjem kada plodovi ispadaju iz klapne, a zatim se kupe i suše.
      – Pri mehanizovanoj berbi tresu se nešto ranije i plodovi se kupe odmah jer se tako obezbedjuje bolji kvalitet.

      Voćne plodove po pravilu treba brati po lepom vremenu i izbegavati berbu vlažnih plodova (posle kiše i po rosi).
      – Berbu jagodastih voćnih vrsta treba izbegavati po visokim temperaturama.
      – Berba može biti tako organizovana da se direktno u voćnjaku plodovi odmah klasiraju ili se probirnom berbom ustvari klasiraju. Plodovi mogu da se beru redom i naknadno klasiraju u odgovarajućim prostorijama.

      Dejan Stefanović, PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.