Tatula

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513533
  Gavrilović Vladica
  Učesnik

   Datura stramonium – Tatula
   Fam. Solanaceae
   Droga: Stramonii folium et semen
   Kako je prepoznati?

   U prirodi se može naći i kao samonikla i kao gajena biljka. Samoniklo raste kao korovska biljka na zapuštenim zemljištima i đubrištima koja su bogata azotom. To je jednogodišnja zeljasta biljka, krupna, razgranata, koja raste do 2m visine. Ima jak vretenast koren, dobro razvijen. Stablo je granato, uspravno u gornjem delu šuplje. Lišće je naspramno, na dugim peteljkama, nazubljeno po obodu, tamno-zelene boje i maljavo. U pazuhu listova i grana se nalaze krupni i dekorativni beli cvetovi. Plod je čaura, veličine oraha, bodljikava, koja kad sazri puca po šavovima na 4 dela. U čauri ima puno semenki koje je spoljošteno, crne boje, bubrežasto i po površini mrežasto naborano.Cveta celog leta, ima neprijatan miris.

   Ovo je otrovna biljka, oprez u radu s njom.

   Šta se kod tatule koristi kao droga?

   List (folium) – se sakuplja pre ili u toku cvetanja. List se suši na promaji ili u sušarama na 60 C, zatim se secka i kao takav se stavlja u promet. List je pod prstima hartijast, lako lomljiv.List je bez mirisa, gorak. Od 8 kg sirovog lišća dobije se 1 kg suvog lišća, pravilnim sušenjem. List sadrži 0,5 % alkaloida. List se čuva u dobro zatvorenim posudama, zaštićen od svetlosti. List u sebi sadrži 0,5 % alkaloida i to: hiosciamin, atropin i skopolamin. Droga se koristi kao sredstvo za izradu preparata u farmaciji.
   Seme (semen) – se sakuplja potpuno zrelo. Kada je celo nema mirisa, a kada se sažvaće ima neprijatan miris i gorak ukus. Seme sadrži nešto manje od 0,5 % alkaloida.

   Kako se gaji?

   Gaji se vrlo lako, jer sama sebe razmnožava.
   Plodored – gaji se obavezno u plodoredu
   Zemljište – najbolje rezultate daje na poroznim, umereno vlažnim zemljištima koja su bogata azotom
   Predusev – dobri su joj predusevi đubrene okopavine
   Obrada zemljišta – pod oranje uneti 30 t/ha stajnjaka, zatim orati na 40 cm, po oranju rasturiti mineralno đubrivo NPK i to: 30 kg/ha N, 50 kg/ha P i 60 kg/ha K.
   Setva – razmnožava se isključivo generativno, direktnom setvom semena na njive
   Direktna setva semena na njive obavlja se početkom maja u redove. Seje se u redove 70 cm, na 2 cm dubine sa 5-7 kg/ha semena.
   Mere nege – od mera nege primenjuju se: proređivanje, okopavanje, prihranjivanje, kultiviranje. Prvo okopavanje vrši se u fazi 3-4 stalna lista, kada se i proređuje na 30-40 cm u redu. Drugo okopavanje vrši se 3-4 nedelje kasnije, kada se i prihranjuje sa 30 kg/ha N.
   Žetva – Lišće se skuplja pre i u toku cvetanja. Žanje se na 15 cm iznad površine zemlje, skida se seme i lišće. I jedno i drugo se prvo suši na 40 C, a kasnije na 60 C.
   Ukoliko su sve agrotehničke mere pravilno urađene može dati sledeće prinose: 1000 kg/ha suvog lišća i 800 kg/ha semena.
   Rok trajanja ovih droga je do 1 godine.

   Vladica Gavrilović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.