Tarupiranje – malčiranje odrzavanja tla u zasadu oraha

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524629

  Tarupiranje – malčiranje

  Dokazano najbolji sistem odrzavanja tla u zasadu oraha je malčiranje, koje se obavlja tzv. “malčerom”. Mehanička obrada tla (oranje, freziranje, okopavanje) je zabranjena posle sadnje oraha, jer povređuje žilice, koje se nalaze već na dubini od svega 6 cm. Time se usporava razvoj i smanjuje rodnost oraha.
  Malčiranjem se smanjuje spiranje azota, povećava sadržaj organske materije u zemljištu (insekti i gliste uvlače listiće do 1,5m dubine, čine tlo rastresitim i povećavaju količinu humusa u tlu cak do 8%), a takođe se stabilizuje pH vrednost zemljišta. Dodatno u jesenjem periodu vrši se tarupiranje ili košenje korovskih biljaka. Sem trave i ozimog zelenisnog đubriva, malčiraju se grančice oraha posle orezivanja, a takođe mogu da se unesu i slama ili stabljike suncokreta (bogate kalijumom) posle kombajniranja.
  Prema iskustvima, optimalan je tzv. „sendvič sistem“ pri kome se herbicidom obrađuje samo uska traka oko reda, a međuredni prostor zatravljuje ili se u njega seju biljke za zelenišno đubrenje (npr. ozimi ječam, koji se malčira u maju). Te biljke se malčiraju ili kose, a biljna masa ostaje i tako se zemljište obogaćuje organskom materijom. Obrada celog međurednog prostora ne izvodi se na strmim terenima zbog erozije (spiranja zemljišta), dok je malciranje izvodljivo.

  Teodor Prvulovic

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.