Suzbijanje mrava organskim putem

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578972
  Petrović Mirjana
  Učesnik

   Česta je pojava prisustva mrava ili mravinjaka u bašti, plasteniku, voćnjaku, ali i đubrištu, skladišnom i stambenom prostoru. To su zglavkari sa dvostrukom ulogom, podjednako su i prijatelji i neprijatelji biljaka. Žive i prezimljavaju u kolonijama, mravinjacima, neprestano se razmnožavavajući, a poput pčela su socijalni insekti i svaka jedinka ima svoja zaduženja. Mravi radnici su najštetniji napadajući zeljasto ili drvenasto bilje, a braneći koloniju napadaju i druge životinje. Grickajući zelenu lisnu masu dolaze do biljnih sokova koji su izvor lako pristupnog šećera.
   Mravi su prijatelji biljaka, poput bubamara i ostalih korisnih insekata utiču na kontrolu štetočine hraneći se njihovim jajima ili mladim larvama, čime ometaju odrasle insekte u hranjenju. Pokazalo se da mravi tragajući za hranom prelaze preko biljaka, ponekad sa cveta na cvet, čime nenamerno ali ipak efikasno pospešuju oprašivanje biljaka. Tokom tradicionalnog gajenja biljaka, mravi pospešuju aeraciju zemljišta kopajući tunele u zemlji kroz koje potom voda, kiseonik i hranljive materije lakše putuju do korena biljaka. Ubrzavaju procese razlaganja organske materije, lišća i mrtvih insekata, pospešujući đubrenje biljaka. Mravi osim što se hrane štetočinama, ujedno služe i kao hrana za veće organizme guštere, žabe, ptice, koji imaju svoju značajnu ulogu u kontroli štetočina.
   Ali, od mrava nastaju i problemi. Lisne vaši proizvode šećer u formi tečne, lepljive izlučevine zvane medljika ili medna rosa. Ukoliko mravi krenu ka biljkama, prisutne su lisne vaši. Mravi uzgajaju lisne vaši i štite ih od predatora da bi zauvrat dobili medljiku, odnosno šećer koji transportuju do svojih gnezda i njime hranili kraljicu i radni deo kolonije, a često i same lisne vaši sele sa biljke na biljku pospešujući proizvodnju medne rose.
   Populacija mrava kontroliše se najpre suzbijanjem biljnih vaši i ostalih štetočina koje sišu biljne sokove. Uspešna je i primena veštačkog zaslađivača posipanjem u blizini mrava, koji je za njih fatalan. Posipanje cimeta i kajenske paprike po biljkama repelentno deluje na mrave, a ne škodi im. Posipanjem kukuruznog brašna dolazi do nadimanja probavnog sistema mrava, ne mogu da ga svare i uginjavaju.
   Upotrebom dijatomejske zemlje, beli sitni pesak nastao taloženjem ostataka silikatnih algi, posipanjem po mravinjaku i putanjama kojima se mravi kreću, nastaje efekat dehidratacije, odnosno isušivanja mrava. Zbog izraženih apsorpcionih sposobnosti dijatomejske zemlje, moguće je suzbijanje i puževa i bubašvaba.
   Rastvor borne kiseline pravi se spajanjem kašičice borne kiseline, šećera i malo tople vode, namoče se komadići vate i mravi prolazeći, privučeni šećerom, uginjavaju dejstvom borne kiseline.
   Čitavi mravinjaci mogu se uništiti zalivanjem ključalom vodom, mada treba biti uporan, jer mravinjaci odolevaju i efektima kiša i poplava, zahvaljujući tehnici izgradnje mravljih domova u cilju opstanka.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.