Suzbijanje lišajeva na voćkama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #558995
  Rabić Belkisa
  Učesnik

   SUZBIJANJE SKLADIŠNIH ŠTETOČINA

   Pšenica, ječam i druga strna žita se od sredine juna, a kukuruz od septembra meseca skladište u skladišta različite veličine i građe. Nekada su to skladišta izrađena po svim principima dobrog i uspešnog čuvanja žitarica, velika, betonska ili čelična sa elevatorima i sistemom ventilacije. U većini slučajeva poljoprivrednici skladište svoje žito na tavan, u koševe, u podrume ili u priručne silose.
   Bez obzira o kakvom se skladištu radi, opasnost od pojave i razvoja velikog broja štetnih insekata koji oštečuju zrno je veoma velika. Ona je naročito velika kada se žito skladišti u drvenim skladištima, u kojima se štetočine održavaju često i bez prisustva biljnog materijala, odnosno zrna žitarica.
   U cilju očuvanja početne količine i kvaliteta žita i obezbeđivanja optimalnih uslova skladištenja, veoma je velika uloga ljudi kako tokom izgradnje, tako i tokom održavanja skladišnih objekata. Neophodno je obezbediti dobro sušenje i provetravanje koje uspešno može sprečiti pojavu i razvoj štetnih mikroorganizama, odnosno smanjiti opasnost od vrlo opasnih mikotoksina u hrani.
   Ništa manje nije značajno i suzbijanje štetnih insekta, kako pre, tako i tokom unošenja žita u skaldište, ali i kasnije tokom čuvanja. Ipak, uvek je najvažnije reagovati preventivno, čišćenjem i tretiranjem skladišta insekticidima pre unošenja žita, kao i dezinsekcijom vreća koje će se koristiti.


   Reagovati preventivno

   U skladištima, posebno onima izgrađenim od drveta, dakle na tavanu ili u čardaku, velika je verovatnoća održavanja štetočina. Kada nema žitarica, a posebno kada se skladište dugo koristi, a sada se žito često čuva veoma dugo čekajući bolju cenu, broj štetnih insekata je veoma veliki.
   Skladišta se obično pre unošenja novog žita isprazne i taj period do skladištenja novog žita je pravo vreme da se skladišta mehanički očiste, od ostataka stare robe i od prašine, pa da se potom pristupi primeni insekticida. U isto vreme, stare i prazne vreće, koje će se dalje koristiti, treba očistiti i pripremiti.


   Pravi izbor insekticida

   Insekticidi koji se koriste za tretiranje praznih skladišta pripadaju grupi kontaktnih preparata, uz uslov da imaju dobru isparljivost, kako bi parama delovali i na štetočine, posebno njihove larve koje su na skrovitim mestima. Ovim zahtevima odgovara insekicid Actellic 50 koji se već godinama uspešno koristi za suzbijanje skladišnih štetočina, kako u velikim silosima i transportnim sredstvima, tako i u objektima za čuvanje žita u domaćinstvu.
   Actellic 50 se u velikim sistemima za čuvanje žita obično primenjuje prskanjem žita na transportnoj traci prilikom unošenja u skladište, u količini od 8 ml preparata po 1 t robe. Na ovaj način se precizno dozira sredstvo i suzbijaju insekti koji se već eventulno nalaze na zrnu, kao i oni u skladištu zbog izuzetno dobre isparljivosti ovog preparata.
   Pri čuvanju žita u skladištima u okviru domaćinstva veoma je važno da se zidovi, podovi i tavanice objekata pre unošenja žita isprskaju rastvorom preparata Actellic 50. Potrebna količina preparata je 75-150 ml uz upotrebu 5-20 l vode za 100 m2 površine. Manja količina preparata se primenjuje u slučaju čistih skladišta, izrađenih od čvrstog materijala, betona ili cigle, dok se veća količina preparata sa više vode primenjuje za skladišta od drveta.
   Prazne vreće od jute, koje se najčešće koriste za skladištenje žita, mogu se tretirati insekticidom Actellic 50 tako što se postave na betonsku ili asfaltnu podlogu, a potom se prskaju rastvorom preparata u količini kao pri tretiranju zidova praznog skladišta. Vreće se tretiraju sa obe strane, ali se radi ekonomičnoti svaka sledeća vreća može postaviti preko prethodno tretirane, pa će na taj način obe strene vreće biti izložene delovanju insekticida.

   Žaklina Mladenović dipl.inž. – savetodavac za zaštitu bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.