SUZBIJANJE KOROVA U CRNOM LUKU PROIZVEDENOM IZ SEMENA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513427
  Nišavić-Veljković Vesna
  Učesnik

   Suzbijanje korova u crnom luku zavisi od toga da li se luk gaji direktno iz semena ili iz arpadžika. Direktno iz semena proizvodi se arpadžik I konzumni luk. Kod ove proizvodnje korovi niču pre ili zajedno sa crnim lukom, brže rastu od gajenog useva i zato je važno da se suzbiju u najranijim fazama razvoja. Moraju se suzbiti dok su u fazi dva do četiri lista, jer ako prerastu dešava se da herbicidi slabo deluju ili uopšte ne deluju.

   Korovi u crnom luku se mogu suzbijati posle setve, a pre nicanja crnog luka I nakon nicanja, kada luk formira prvi par pravih listova. Za suzbijanje korova u crnom luku posle setve, a pre nicanja I korova I useva koristi se herbicid na bazi pendimetalina koji predstavlja osnovni herbicid u proizvodnji luka iz semena. Dobro deluje na razne vrste muhara, štir, pepeljugu, gorušicu, ne deluje na ambroziju, čičak i tatulu. Ovi korovi se suzbijaju nakon njihovog nicanja i nicanja luka. Za suzbijanje ovih korova koristi se herbicid na bazi fluroksipira i čija je osnovna namena suzbijanje korova u pšenici, ali se često u praksi koristi i u crnom luku za suzbijanje pomenutih korova kao i poponca ( Convolvulus arvensis), divlje kupine (Rubus sp.), ambrozije (Ambrosia artemisifolia). Za suzbijanje ambrozije koristi se u dozi od 1,0 l/ha, pri uzrastu luka 1-2 lista i ambrozije 2-4 lista. Veoma je važno da se za suzbijanje ambrozije ne kasni jer pored toga što postaje otporna na herbicide, ona nanosi veliku štetu gajenom usevu.

   Nakon nicanja luka koristi se i herbicid na bazi oksifluorfena i to u dozi 0,3 do 0,75 l/ha što je znatno niža doza od doze koja je navedena u upustvu za primenu. To je iz razloga što je u upustvu navedeno vreme za njegovu primenu 3-4 lista luka, međutim, u vreme uzrasta luka 3-4 lista, korovi su prerasli, pa je efekat primene herbicida slab. Preporuka je da se herbicid na bazi oksifluorfena primeni u dozi 0,3 l/ha kada su korovi mlađeg uzrasta i osetljiviji na herbicid, a luk u fazi uzrasta od jednog pravog lista, ili se može primeniti u dozi 0,5 l/ha pri uzrastu luka od dva lista. U drugom delu vegetacije, u kasnijim fazama razvoja crnog luka (3-4 lista) može se primeniti u dozi 1-1,5 l/ha za suzbijanje tek izniklih korova i sprečavanje nicanja novih. Dobro deluje na muharike i druge uskolisne korove, a od širokolisnih na štir, pepeljugu, tušt, divlju rotkvu, pomoćnicu, mišjakinju. Ne preporučuje se njegova primena pri dužem periodu vlažnog vremena zbog slabijeg formiranja voštane prevlake na listovima zbog čega može biti fitotoksičan. Takođe ne sme se primenjivati posle setve, a pre nicanja luka jer takođe može biti fitotoksičan.

   Za suzbijanje palamide u crnom luku koristi se herbicid na bazi klopiralida. Pored toga što se palamida može suzbiti u crnom luku, površine koje su jače zakorovljene palamidom treba izbegavati za gajenje crnog luka, jer jaki podzemni organi palamide onemogućavaju rast lukovica. Primenjuje se u dozi 1,2l/ha za suzbijanje palamide, dok za suzbijanje drugih korovskih vrsta doza je 0,6-0,8 l/ha. U jesen iste godine i u proleće naredne godine na površinama na kojima je korišćen ovaj herbicid ne sme se sejati lucerka, grašak, mrkva dok za pšenicu, ječam, ovas i kukuruz nema ograničenja.

   Vesna Nišavić Veljkovic, dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.