SUZBIJANJE GLODARA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514929
  Lazić Zorica
  Učesnik

   Pregledom voćnih zasada na teritorji Zlatiborskog okruga uočeno je lokalno znatno prisustvo glodara. Štete koje mogu naneti velike, jer osim što se hrane korenom biljaka mogu dovesti i do izmrzavanja zbog rupa koje prave. Da bi sprečili takva oštećenja potrebno je mere suzbijanja sprovesti što pre.
   Jesenji period je idealan za suzbijanje jer usled nedostatka hrane mamci koje postavljamo radi suzbijanja su atraktivna hrana za njih.
   Mnoštvo rupa koje vidimo na površini zemlje i koje su pokazatelji prisustva štetočina je potrebno zatrpati i nakon 5 dana koje se ponovo otvore prestavljaju AKTIVNE RUPE u koje treba aplicirati mamke za suzbijanje
   Mere zaštite od glodara : mogu biti direktne i indirektne.Osnovu preventivne zaštite čine intenzivna agrotehnika, blagovremena setva i žetva, zaoravanje žetvenih ostataka, preoravanje međa,utrina, zatim prostorna izolacija od postojećih žarišta.
   Direktne mere podrazumevaju hemijsko suzbijanje glodara postavljanjem mamaka u rupe.
   Od rodenticida se koriste klasični akutni i antikoagulanti, koji se mogu naći u prodaji ili napravljeni u sopstvenoj režiji. Od klasičnih rodenticida najširi primenu ima cinkfosfid (Cink fosfid mamak)
   .Od antikougolanata za sve spomenute glodare, preporučuju se preparati na bazi bromadiolona.

   Poljske glodare treba suzbijati pravovremeno i organizovano, obuhvatajući što veće površine.

   Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.