Šuplje i Crno srce – fiziološki poremećaj kod krompira

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Stanković Boban.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512784
  Stanković Boban
  Učesnik

   Šuplje srce
   Simptomi ovih promena ne mogu se uočiti spolja na krtolama krompira. Početni simptomi se uspoljavaju u vidu malih pega braon boje bliže centru krtole. Vremenom ove pege se povećavaju i postaju šupljine. Veličina ovih šupljina varira i uglavnom se od centralne šupljine pojavljuju pukotine. Oko ivice šupljine nalazi se tkivo koje je u početku rozikasto, a kasnije postaje braon boje.
   Smatra se da ova promena na krtolama krompira nastaje usled uslova koji prouzrokuju veoma intenzivan rast i razvoj. Neke krtole, koje imaju više od jedne šupljine crne boje rasproređene po celom tkivu,često su bile izložene ekstremnim temperaturama. Veoma visoke temperature tokom razvoja, skladištenja ili đtransporta ili pak povrede koje nastaju prilikom hlađenja krtola, mogu prouzrokovati pojavu šupnjeg srca kod krompira.
   Mere zaštite:
   1 Sprečavati nagli i nejednak porast krtola,
   2 Praktikovati uništavanje cime na vreme da bi se sprečio prekomeran porast ktrola,
   3 Krtole vaditi po potpunom uništavanju cime, da bi se smanjilo vreme izlaganja visokim temperaturama do kojih može doći u tom periodu,
   4 Primenjivati adekvatne količine đubriva i vode za zalivanje useva,
   5 Tokom skladištenja i transporta omogućiti odgovarajuću cirkulaciju vazduha koja sprečava pojavu visokih temperatura.

   Crno srce
   Spolja na krtolama ne uočavaju se nikakve promene. U retkim slučajevima može doći do pojave ružičastih ili crnih vlažnih mrlja na površini krtola. Karakterističan simptom unutar krtole je potamnjivanje tkiva – sivocrno do mastilocrno boje. Ovakva boja je uglavnom ograničena na centar (srce) krtole, ali se u nekim slučajevima može proširiti do pokožice.
   Tkivo sa promenom boje je uglavnom ograničeno u odnosu na zdravo tkivo, i kada se tkivo isuši postaje čvrsto i kožasto. U obolelim tkivima se u poodmaklim fazama tkivo isuši, skuplja i formira šupljine. Ako se krtole seku neposredno pre povređivanja, boja tkiva je normalna. Neposredno po dospevanju u dodir sa vazduhom, tkiva postaju rozikasta, potom siva, ili braonkasta i konačno crna.
   Do pojave crnog srca dolazi kada izvor kiseonika za potrebe unutrašnjih tkiva koristi brže nego što je mogućnost dotoka kiseonika. Uslovi koji mogu uticati na pojavu crnog srca mogu se

   javiti prilikom poplavljivanja polja ili kada je temperatura zemljišta ekstremno visoka, u skladištu kada je loša ventilacija,u transportu kada se krtole pregrejavaju, ili u uslovima produženog skladištenja na temperaturama oko 0 0C. Pojava crnog srca se može pojaviti kada su krtole izložene temperaturi 41-43 0C u trajanju od 2 sata.
   Mere zaštite:
   1 Prilikom skladištenja izbegavati visoke temperature i obezbediti dobru ventilaciju,
   2 Prilikom transporta ne dozvoliti porast temperature iznad 16-21 0C,
   3 Ne skladirati krompir u gomile visine preko 2 metara ako nema dobre aeracije,
   4 Tokom vađenja krompira uklanjati krtole što većom brzinom iz toplih, lakih zemljišta,
   5 Uklanjati krtole krompira sa zemljišta odmah, ukoliko se vađenje krompira obavlja pri toplom vremenu.

   Boban STANKOVIĆ, dipl.ing.polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.