ŠTETOČINE NA PČELINJAKU

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #564949
  Brajović Nebojša
  Učesnik

   Многобројне врсте корисних птица, које уништавају штетне инсекте у шумама, на пољима, у вртовима, у извесним приликама нападају и пчеле у лету. Најчешће врсте птица које причињавају штете су сенице, ласте, легати или пчелари а понекад то могу да буду и врапци. За одбрану од птица треба ставити чешљеве на лето и подићи лето,  хранилице за тзв. корисне птице треба поставити даље од пчелињака.

   Током пчелиње паше, када се пчелиње заједнице селе у шумовите пределе и медведи уништавају пчеле. На нашим просторима а и у Европи, познат је сури медвед. Поред тога што једе мед, он једе и легло и пчеле. Пчелињаке посећује у навратима а кошнице уништава ноћу. Једина одбрана су тзв „електрични чувари – чобанице“.

   У пчеларству, мишеви се убрајају у врло значајне штеточине, јер они могу потпуно да униште пчелињу заједницу. Мишеви узнемиравају пчеле у зимском клупку, што може изазвати и настајање дијареје код пчела. У току јесени и зиме када су пчеле у клубету, мишеви улазе у у кошницу кроз лето или кроз прогрижене рупе око њега, јер им кошница служи и као склониште. Појава мишева у кошницама нарочити је запажена у пчелињацима који се налазе на пољима или у близини шума. Мишеви се хране медом, поленом, мртвим и живим пчелама. Тражећи топлија места у кошници мишеви уништавају саће и између рамова праве гнездо, тако да се на поду кошнице могу наћи отпаци изједених пчела, уситњено саће и мишји екскременти. Делимично изједене пчеле имају карактеристичан мирис на екскременте мишева. Оштећено саће пчеле не дограђују у пролеће, а матица у њега не полаже јаја. Ако у такве кошнице унесемо друге пчеле, убрзо је напуштају. Мишеве, њихова гнезда као и детритус у кошници, обично се откривају у пролеће приликом прегледа кошница.

   У борби против мишева користе се: паљење траве и корова по пољу, стављање мишоловки с отровом, премештање пчела у друге дезинфиковане кошнице. Да  бисмо спречили улазак мишева у кошнице, у јесен се лета сужавају или се на њих стављају метални чешљеви са уским прорезима.

    

   Саветодавац за сточарство

   Небојша Брајовић

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.