Starost ovaca – razlog za isključenje iz priploda

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513466
  PSSS Kraljevo
  Učesnik

   Proizvodnja u ovčarstvu je rentabilna ukoliko su u stado uključena mlada i zdrava grla koja daju maksimalnu proizvodnju. Da bi se proizvonja održala na visokom nivou starije ovce se moraju pravovremeno zamenjivati mladim produktivnijim grlima.

   Životni vek ovaca je, kako se u praksi pokazalo, 12,13 pa čak i 15 godina. Međutim ovce se najčešće isključuju iz proizvodnje u starosti 6-7 godina. Posle 7. godine zubi ovaca su prilično istrošeni, polomljeni i ispali. U tim godinama ovce imaju manju mlečnost, jagnjad imaju slabiji prirast i lošiju otpornost. Sve ovo govori da su takve ovce ’’nerentabilne’’ za držanje. Takođe, stariju ovcu je teško prodati ili joj je cena mala. Popravka kondicije u ovoj fazi je praktično nemoguća.

   Dakle preporuka je da stado treba obnavljati počev od ovaca 6-7 godina starosti. Posle 6 jagnjenja, ovca u većini slučajeva mora da bude isljučena iz dalje proizvodnje. Jedan od načina da se utvrdi starost ovce je pregled njenih zuba. Ovca kojoj nedostaju pojedini zubi mora biti isključena jer će imati problema pri ishrani, a time će se smanjiti i njena proizvodnost. Povremeni pregled stanja zuba kod ovaca bi trebalo da postane praksa svakog proizvođača. Pri ovakvom pregledu treba obeležiti ovce koje imaju probleme.

   Aleksić Biljana dipl.inž.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.