Stanje useva strnih žita na teritoriji Nišavskog okruga

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #584065
  Stanković Saša
  Učesnik

   Na teritoriji Nišavskog okruga usevi ozime setve nalaze se u fenofazi punog bokorenja do fenofaze početka intenzivnog porasta. Sobzirom da su usevi ozime pšenice i ostalih ozimih strnina dosta kasno posejani, a i usevi koji su bna vreme posejani dosta kasno nikli, trenutna situacija na parcelama pod pšenicom i ostalim ozimim usevima je znatno bolja nego što se to očekivalo nakon zimskih meseci. Tek posle novembarskih padavina usevi su uspeli da niknu i da uglavnom formiraju dobar sklop biqaka. Nicawe većine useva pa i značajan procenat setve bili su tokom druge polovine decembra. Januar i februar su uglavnom bili bez padavina pa su u jednom periodu usevi zaostajali u porastu i razvoju. Od marta meseca krenule su sporadične padavine, ne u nekom velikom obimu ali sasvim dovoljne za potrebe useva pšenice, za primenu, razlaganje i usvajanje primenjenih azotnih đubriva. Povoljna vflaga doprinela je da usevi poprave svoj izgled , boju, dobro se ukorene i nadoknade zakašnjenje u setvi.
   Tako su sada usevi uglavnom u dobrom izgledu, dobroj kondiciji, u fenofazi punog bokorenja do fenofaze početka vlatanja. Padavine tokom marta doprinele su i značajnoj pojavi korova. Zbog toga se preporučuje proizvođačima da sa stabilizacijom vremenskih uslova u poslednjem delu nedelje obave zaštitu protiv bolesti i korova. Na terenima Nišavskog okruga nije zapažena pojava bolesti, međutim smena toplog i hladnog vremena povremene padavine mogu dovesti do pojave bolesti u narednom periodu, te je bitno da se uz tretman zaštite protiv korova obavi tretman zaštite protiv bolesti. Pratiti useve ukoliko eventualno ima lisnih vašiju te dodasti uz tretman zaštite protiv korova evenrualno i neki insekticid. Na mnogim usevima ima u većoj meri i divljeg ovsa.Topla zima bez nekjih većih eksttremnih minimuma omogućila je nicanje i nesmetan razvoj divljeg ovsa. Zbog toga treba posvetiti pažnju zaštiti useva protiv divljeg ovsa koji se nesme naći u usevima ozimih strnih žita. Postojew herbicidi koji se mogu primeniti uz tretman zaštite protiv ostalih korova ali ima i onih koje treba samostalno primeniti.
   Na poarcelama koje su tek u fenofazi početka bokorenja treba sprovesti i drugu prihranu azotom.
   Usevi strnih žita iz prolećne setve, zavisno od vremena setve u različitim su feno fazama razvoja i različitog sklopa biljaka. Ukoliko su sejani pred same padavine u martu uglavnom su dobrog sklopa i izgleda jer su imali povoljne uslove vlage za nicanje. Ukoliko su ranije sejani zbog neujednačene vlage u zemljištu, neujednačeno su nikli, nemaju dobar sklop useva i u neujednačenim su fenofazama razvoja. U narednom periodu, kad usevi jare setve uđu u fenofazu početka bokorenja pažnju treba posvetiti prihrani ovih useva azotom, zaštiti protiv korova i bolesti.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.