STANJE KRMNIH USEVA I RADOVI TOKOM ZIME

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #574990
  Veličković Violeta
  Učesnik

   STANJE KRMNIH USEVA I RADOVI TOKOM ZIME

    

    

   Setva krmnih useva i njihovih mešavina obavljena je u optimalnom roku. Zbog suše su osnovna obrada, priprema zemljišta i setva bile otežane, a klijanje i nicanje usporeno i neujednačeno.

   U zavisnosti od vremena setve, ozimi stočni grašak je u fazi nicanja. Biljke sa pet pravih listova spremne su da prežive i težu zimu. U rano proleće ove biljke treba prihraniti sa 100-150kg/ha KAN-om.

   Ozima grahorica je u fazi nicanja ili dva do tri prava lista. Rano u proleće treba prihraniti sa 100-200 kg/ha azotnim đubrivima.

   Što se tiče stočnog kelja, on je ranije posejan ,i sada se nalazi u pogodnoj fazi za prezimljavanje, biljke su sa četiri do osam listova.Stočni kelj bi trebalo u toku zime ili u rano proleće prihra-

   niti sa 200-300 KAN-a po hektaru.

   Letnja- jesenja setva lucerke je bila u sušnom periodu, tako da je nicanje lucerke bilo neujednačeno i slabije na lošije pripremljenim parcelama. Usevi stare lucerke nalaze se u različitim fazama, neka je pokošena, a neka ima 20-tak cm., pa je treba pokositi i po mogućnosti ukloniti masu dok je još lepo vreme.Ovakvim postupkom biljke lucerke se iznuruju i dobro podnose izmrzavanje.

   Negom svih ovih kultura u fazi mirovanja- suzbijanjem glodara, odgovarajućom zaštitom od korova, postiže se održavanje useva u dobroj kondiciji, visoki prinosi zelene krme i sena, i obezbediće se dovoljne količine kvalitetne stočne hrane u sledećoj godini.

    

   Violeta Veličković  dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.