Šta je vinarski , a šta vinogradarski registar ?

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #522431
  Čokojević Sanja
  Učesnik

   Šta je vinarski , a šta vinogradarski registar ?

   Vinarski registar predstavlja bazu podataka o proizvođačima i njihovim vinima, kao i o drugim podacima u skladu sa zakonom. On sadrži: podatke o proizvođaču vina (vinariji), podatke o zaposlenima, podatke o proizvodnim pogonima i skladištima, podatke o proizvodnji, sirovinama i gotovim proizvodima, podatke o tehnološkoj opremi, sudovima i laboratorijskoj opremi, podatke o godišnjoj prijavi proizvodnje, podatke o godišnjoj prijavi zaliha.Upis je zakonska obaveza i vrši se na osnovu zahteva koji se podnosi ministarstvu (VV2 obrazac). Uz zahtev treba dostaviti : izvod iz Registra privrednih subjekata; dokumentaciju kojom se potvrdjuje ispunjenost uslova u pogledu stručnog kadra; dokumentacija kojom se potvrdjuje vlasništvo, zakup, odnosno korišćenje objekata, tj prostorija za proizvodnju vina; dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi za upis proizvođača u registar. Nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova za proizvodnju vina (u pogledu objekata, prostorija, tehničkih uslova, opreme, sudova, uređaja, stručnog kadra) – inspekcijske kontrole . Ministarstvo izdaje proizvođaču Rešenje o ispunjenosti uslova za proizvodnju vina i upis u Vinarski registar kojim se proizvođaču dodeljuje jedinstveni registarski broj.Tržišna vinska je godina u kojoj se u potpunosti ili delimično obavlja proizvodnja vina, odnosno drugih proizvoda i traje od 1. avgusta u godini u kojoj je obavljena berba grožđa do 31. jula naredne kalendarske godine.

   Koje su obaveze proizvođača vina?
   – Prijava proizvodnje – svake godine do 31. Decembra,
   – prijava zaliha na dan 31. jul – svake godine do 31. Avgusta
   – promene (nova oprema, sudovi – promena veća od 30%, proizvodi, …) u roku od 15 dana od promene.

   Vinogradarski registar predstavlja bazu podataka o proizvođačima grožđa i vinogradarskim parcelama. Osnovni cilj upisa je da se tačno utvrde površine pod vinovom lozom (sa svim svojim karakteristikama i specifičnostima) i proizvodni potencijal. Obavezu upisa u registar imaju vinogradari koji poseduju 10 i više ari vinograda u vlasništvu, zakupu ili drugom obliku svojine i oni koji imaju manje od 10 ari vinograda a grožđe stavljaju u promet.Da bi se upisali u vinogradarski registar potrebno je da podnesu popunjen zahtev za upis u Vinogradarski registar (VV1 obrazac) i pošalju ga u MPŠV.Uz zahtev je poželjno da se podnese i dokumentacija vezana za dokazivanje prava svojine nad katastarskom parcelom uvedenom u vinogradarsku proizvodnju,ugovor o zakupu, odnosno korišćenju vinogradarske parcele-ukoliko je u pitanju zakup ili samo korišćenje; izvod iz Registra privrednih subjekata-ukoliko se radi o pravnom licu). Po prijemu zahteva i nakon administrativne i terenske provere podataka navedenih u prijavi, dodeljuje se jedinstven registarski broj i izdaje Izvod iz registra sa brojevima vinogradarske parcele i grafičkim prikazom parcela u proizvodnji.

   Koje su obaveze proizvođača upisanih u vinogradarski registar?
   -Prijava berbe –svake godine do 15. novembra
   -Prijava promene (nove vin. parcele, krčenje, …) u roku od 15 dana od nastanka promene

   Proizvođači koji planiraju podizanje novih zasada pod vinovom lozom kao i kupovinu nove mehanizacije za vinogradarsku proizvodnju da bi ostvarili pravo na podsticaje moraju imati prijavljene parcele u izvodu iz registra biljnih kultura pod vinovom lozom koje trebaju biti upisane u vinogradarski registar.

   Sanja Čokojević,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.