Sortiment krompira

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513449
    Vuksanović Ljiljana
    Učesnik

      Sortiment krompira Sorte krompira se razlikuju po načinu upotrebe i po dužini vegetacije. Po načinu upotrebe sve sorte se dele na stone, stočne, industrijske (za preradu u čips, pomfrit, pire i skrob) i univerzalne. Prema načinu spremanja jela stone sorte mogu biti sorte za kuvanje i salatne sorte. Važna karakteristika sorte su plića okca, pravilan oblik krtole, postojanost boje mesa posle kuvanja. Prema načinu raskuvavanja sorte se dele na četiri tipa: Tip A je za salatu, pri kuvanju krtola ostaje kompaktna i dobro se reže. Tip B pri kuvanju krtola se slabo raspada i ima polubrašnavu strukturu, najviše se koristi u domaćinstvu za više namena. Tip C brašnav krompir koji se dobro raspada i pogodan je za pire. Tip D je veoma brašnav, lako se raspada pri kuvanju, koristi se za skrob i alcohol. Prema dužini vegetacionog perioda sve sorte krompira su podeljene u šest grupa: – veoma rane sorte, dužina vegetacije 60-70 dana, – rane sorte, dužina vegetacije 70-90 dana, – srednjerane sorte, dužina vegetacije 90-120 dana, – srednjekasne sorte, dužina vegetacije 120-135 dana, – kasne sorte, dužina vegetacije 135-150 dana i – veoma kasne sorte, dužina vegetacije preko 150 dana. U našoj zemlji se na sortnoj listi nalazi oko 70 sorata, a u svetu preko 2000. Dominiraju inostrane sorte a samo su tri domaće: – Rane sorte- Dragačevka, Jaerla, Adora, Cleopatra, Red scarlet, Carrera -Srednje rane- Jelica, Univerzal, Atlantik, Liseta, Amorosa, Curage, Latona, Arnova -Srednje kasne –Kennebec, Kondor, Fabula, Frisia -Kasne- Desiree, Agria, Morene, Stemster, Ruset Burbanc, Bartina U svetu postoje i sorte za posebne namene kao što su za čips ( Saturna, Atlantik) i pomfrit (Ruuset burbanc, Innovator, Felsina).

      Ljiljana Vuksanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.