Sorta trešnje Kordija

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513013
  Milinković Jovan
  Učesnik

   Kordija je sorta trešnje poreklom iz Češke i nastala je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja. U proizvodnju je uvedena od 1981. godine i dosta brzo se širi u mnogim evropskim zemljama.
   U SAD (Sjedinjene Američke Države) poznata je pod nazivom Attika.
   Po vremenu sazrevanja spada u 5 nedelju zrenja. Stablo je dosta bujno sa uspravljenim granama koje prave piramidalnu krunu, dok kasnije grane se otvaraju pa kruna ima okruglast oblik. Cveta kasno i samobesplodna je sorta. Kao dobri oprašivači preporučuju se:
   Hedel fingenska, Regina, Van, Ferovija. Dobre je rodnosti, ali rodnost varira po godinama- Plod je vrlo krupan, oko 9 g srcastog oblika, tamno crvene boje. Sa dugom peteljkom.
   Meso ploda je crvene boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakisliog ukusa, prijatne arome, ocenjeni kao visokokvalitetno.
   Sok crvene boje i sadrži 18% suve materije. Koštunica je srednje krupna, elipsastog oblika, i njen udeo u masi ploda je oko 5%
   Plod je umereno osetljiv na pucanje (indeks pucanja 22,0)
   Procenjuje se da je Kordija jedna od najboljih poznih sorti trešanja. Ima lep izgled ploda, čvrsto mesto, dobru transportabilnost i dabar kvalitet. Nije mnogo osetljiva na pucanje ploda.
   Kao mana može se navesti neredovna rodnost i manji prinos u pojedinim godinama. Mada u našim ekološkim uslovima još uvek nije dovoljno praćena i nije svuda raširena u zoni gajenja trešnje u Srbiji.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.