- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 8 meseci ranije by Milinković Jovan.
-
AutorČlanci
-
30.09.2016 u 12:04 #513013
Milinković Jovan
UčesnikKordija je sorta trešnje poreklom iz Češke i nastala je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja. U proizvodnju je uvedena od 1981. godine i dosta brzo se širi u mnogim evropskim zemljama.
U SAD (Sjedinjene Američke Države) poznata je pod nazivom Attika.
Po vremenu sazrevanja spada u 5 nedelju zrenja. Stablo je dosta bujno sa uspravljenim granama koje prave piramidalnu krunu, dok kasnije grane se otvaraju pa kruna ima okruglast oblik. Cveta kasno i samobesplodna je sorta. Kao dobri oprašivači preporučuju se:
Hedel fingenska, Regina, Van, Ferovija. Dobre je rodnosti, ali rodnost varira po godinama- Plod je vrlo krupan, oko 9 g srcastog oblika, tamno crvene boje. Sa dugom peteljkom.
Meso ploda je crvene boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakisliog ukusa, prijatne arome, ocenjeni kao visokokvalitetno.
Sok crvene boje i sadrži 18% suve materije. Koštunica je srednje krupna, elipsastog oblika, i njen udeo u masi ploda je oko 5%
Plod je umereno osetljiv na pucanje (indeks pucanja 22,0)
Procenjuje se da je Kordija jedna od najboljih poznih sorti trešanja. Ima lep izgled ploda, čvrsto mesto, dobru transportabilnost i dabar kvalitet. Nije mnogo osetljiva na pucanje ploda.
Kao mana može se navesti neredovna rodnost i manji prinos u pojedinim godinama. Mada u našim ekološkim uslovima još uvek nije dovoljno praćena i nije svuda raširena u zoni gajenja trešnje u Srbiji. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.