Sorta lešnika – BARCELONA – dip. inž. Srđan Stanojlović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512889
  Stanojlović Srđan
  Učesnik

   Сорта лешника – БАРЦЕЛОНА – дип. инж. Срђан Станојловић

   Barcelona Castanera – Постала је од C. Avellana. Пореклом је из Шпаније и најзаступљенија је у Орегону, САД али се гаји и у Француској, Италији и наравно Шпанији.
   Жбун је бујан, усправног пораста, на сопственом корену нема много изданака што је врло повољно ако желимо да формирамо круну са ниским стаблом и без изданака.
   Врло је добре родности. Врло рано почиње да цвета (од јануара до краја фебруара) а по неким изворима почиње да цвета већ половином децембра месеца. Формира много реса и богат је поленом. Код њега је изражена хомогамија што није довољно за пун род, па се као опрашивач предлаже сорта Давијана, Ројал и Мортарела. Сазрева средином септембра месеца.
   Последњих година код нас леску напада монилија плода као и трулеж а ова сорта показује релативну отпорност према овим болестим као и отпорност на пепелницу листа. Отпорна је и на штеточине.
   Плод је крупан, округласто – купастог облика, масе око 3,3г. У грозду има 2 до 3 плода. Омотач је у равни плода, веома је мали тако да лако из њега испада и лако се тресе. Љуска је дебела и тешко се одваја од језгре и због тога се мора добро осушити да плод не би ужегао и пропао.
   Радман језгре је око 44% и одличног је квалитета.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.