Slobodan sistem držanja krava

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588417
  Joksić Goran
  Učesnik

   Da bi se ostvarilo načelo dobrobiti životinja nameće se slobodan sistem držanja goveda. Naravno, to podrazumeva promenu koja nije jednostavna ukoliko se uvodi sistem izmuzišta. Ako farmer ima mali broj grla onda se muža obavlja pomoću kanti kada krave dođu na svoje mesto. Kada se radi o većem broju muznih krava, onda se pravi izmuzište u vidu tandem izmuzišta ili riblje kosti. Za veće farme tu je rotolaktor.

   Adaptacija kod promene sistema držanja sa vezanog na slobodan se postiže poluslobodnim načinom držanja. U tom smislu grla se u najvećem delu dana drže na ispustu, a ulaze u objekat u vreme muže i uveče.

   Moguće je organizovati slobodan sistem kod koga je ležište uz jasle i sistem gde grla leže u jednom delu objekta, a ishrana se obavlja u drugom. U svakom slučaju mora da se računa na veći potreban prostor po muznom grlu nego kod vezanog sistema. Međutim, prednosti su brojne počev od boljeg zdravlja grla, lakšeg partusa, ređih problema sa papcima, zadovoljenja načela dobrobiti životinja. Smatra se da se i mlečnost povećava kod slobodnog sistema držanja u odnosu na vezani jer se razvija muskulatura i veća je prokrvljenost. Značajno je i izlaganje suncu radi vitamina D koji se jedino tako apsorbuje u telu krava. Zato se obavezno prave ispusti.

   Budućnost savremenog mlečnog govedarstva je sigurno u sistemu koje podrazumeva slobodno držanje.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.