ŠLJIVINA ŠTITASTA VAŠ – Lecanium corni

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524364
  Ćirić Milena
  Učesnik

   Rasprostranjena je u svim rejonima gajenja šljive. Najčešće napada šljivu, vinovu lozu i breskvu.
   Štitasta vaš siše sokove iz svih organa voćke i usled jakog napada može doći do sušenja grana, pa i cele voćke, naročito ako napad traje dve do tri godine. Vaši luče mednu rosu, stvaraju se uslovi za razvoj gljiva čađavica koje voćki daju čađav izgled, a zbog ishrane mednom rosom ima i mrava.
   Štitasta vaš ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava na granama i stablu kao larva, najčešće sa donje strane grana i grančica. Larve su vrlo otporne na niske temperature. Intenzivno se hrane tokom aprila do kraja maja, kada se javlja imago. Mlada ženka ima ovalan oblik tela, sa smeđim štitićem koji je jako izbočen, prečnika 3-4 mm. Štitići mužjaka su izduženi i sivi. Posle kopulacije ženke polažu jaja ispod svog tela, nakon čega uginjavaju i svojim štitom zaštićuje jaja od nepovoljnih spoljnih uticaja. Iz jaja izlaze larve najčešće polovinom juna. Mlade larve se brzo razmile po čitavoj kruni. Preko lisnih peteljki prelaze na naličje lista gde počinju da sisaju sokove.
   Osnovna mera suzbijanja je zimsko, rano prolećno I letnje prskanje hemijskim preparatima.
   Zimsko prskanje se izvodi mineralnim uljima, a u periodu pojave pokretnih formi, od polovine juna do avgusta mineralnom ulju dodati isekticid koji ima dejstvo na larvene stadijume.
   Milena Ćirić, dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.