- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 6 dana ranije by Cvetanović Dalibor.
-
AutorČlanci
-
26.09.2024 u 07:55 #593257Cvetanović DaliborUčesnik
Prvi uslov za što bolje očuvanje ploda leske jeste berba lešnika kada je on potpuno zreo. Najbolji pokazatelj zrelosti lešnika jeste omotač, kupula, koja je u vreme potpune zrelosti ploda žuta i sasušena.Pravo vreme za berbu leske je kada se promeni boja, kupola omotača počne da se suši a plodovi lako ispadaju iz nje na zemlju.U zavisnosti od sortimenta i područja gajenja berba leske se obavlja od početka jula do septembra meseca. Berba se može sprovoditi ručno i mašinski.Mašinska berba se sprovodi pomoću tresača isakupljača.Ako se u zasadu primenjuje mehanizovana berba potrebno je pre same berbe pripremiti zemljište. Ako je jalov ugar potrebno je poravnjati a zatim izvaljati zemljište, a ako je u zasadu ledina, travu pokositi i izneti iz zasada.Procenat vlage odmah posle berbe se kreće od 30-35 % pa je potrebno svesti ga na 8-10% da bi se plodovi duže i kvalitetnije čuvali. Kod malih zasada sušenje plodova se obavlja u hladu na provetrenom mestu, sloj lešnika ne treba biti veći od 10 cm uz obavezno mešanje. Kod plantažnih zasada sušenje se obavlja u sušnicama sa toplom vazdušnom strujom na temperaturi do 38 °C. Dobro osušeni plodovi lešnika mogu se prilično dugo sačuvati. Međutim, kako bi plodovi i posle određenog vremena ostali kvalitetni moraju se poštovati pravila za njihovo skladištenje.Prvenstveno je bitno da prostorije u kojima se skladišti i čuva lešnik budu osvetljene i suve. Prostorije za čuvanje lešnika moraju imati dobru ventilaciju sa mogućnošću provetravanja.
Dipl.inž.polj. Dalibor Cvetanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.