Skladištenje krompira

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #572383
    Knežević Jovana
    Učesnik

      Krompir će dobro podnositi skladištenje samo ukoliko se vađenje krompira obavilo pravovremeno i pravilno, a to podrazumeva da su krtole posle vađenja i transporta smeštene u skladište bez oštećenja, jer prisustvo oštećenja u velikoj meri može uticati na kvalitet i dužinu čuvanja. Prosušene krtole sa čvrstom pokožicom, unete bez primesa, bez oštećenja  koja mogu nastati od štetočina  ili  prilikom vađenja i u toku transporta, mogu se u skladištu sačuvati nekoliko meseci. Ukoliko se u skladištima mogu obezbediti potrebni kontrolisani uslovi čuvanja, krtole krompira se mogu očuvati do 10 meseci. Po unošenju u skladište, krtole krompira prolaze period adaptacije. Period adaptacije je u trajanju od 2-3 nedelje, pri čemu se redovno vodi računa o temperaturi i vrši se provetravanje skladišta,  a sve je u cilju zarastanja rana koje su nastale kao posledica oštećenja. Po isteku vremena koje je potrebno za zarastanje rana, pristupa se sortiranju i pakovanju krtola krompira u vreće ili u boks palete. Skladište treba da poseduje optimalne uslove čuvanja: da je temperatura vazduha od 2°C do 10°C – sama temperatura u skladištu određena je u zavisnosti od namene krompira; da je vlažnost vazduha od 90-95% i da postoji stalna cirkulacija vazduha koja se može obezbediti ugradnjom ventilacionog sistema ili redovnim provetravanjem skladišta, ukoliko se ne može priuštiti ugradnja ventilacionog sistema.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.