Sistemi košenja lucerke

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Nikolić Radojka.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #585371
  Nikolić Radojka
  Učesnik

    

   Луцерка је најважнија и најраспрострањенија крмна култура у нашој земљи.На имањима пољопривредних произвођача чини основу  квалитетне крмне базе.Луцеркино сено има велику хранљиву вредност и одличну сварљивост, у њему има протеина , витамина и минералних материја.

   Време кошења утиче на принос и квалитет сена луцерке. Ако се порани са кошењем оштетиће се биљке за следећи откос, а ако се закасни добиће се сено лошијег квалитета.Први откос пада почетком маја, други половином јуна, трећи откос се коси крајем јула а четврти почетком септембра.

   Оптимална фаза за косидбу је почетак цветања  јер се тада добијају највећи приноси квалитетне крме.Први откос младе луцерке се коси у фази пуног цветања како би се биљке боље укорениле. При косидби првог откоса луцерке почетком маја добија се пет откоса годишње.При косидби луцерке у поподневним сатима сено има већу хранљиву вредносту односу на луцерку покошену ујутру.

   Последње кошење луцерке треба обавити месец дана пре сталних мразева, али је потребно да размак између предходног и последњег откоса буде око 50 дана.На тај начин биљке у зиму улазе јаче , сакупе у преосталим деловима више хране , па се следећег пролећа боље развијају .

   Последњи откос треба да буде нешто виши јер ће тада остаци биљака боље задржавати снежни покривач који ће их штитити од ниских температура.

   Радојка Николић,саветодавац за ратарство

   ПССС Крушевац

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.