Sistem kap po kap – navodnjavanje po ukusu voćaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512881
  Andrejić Igor
  Učesnik

   Navodnjavanje kapanjem ( sistemima kap po kap) jedna je od najsavremenijih metoda zalivanja u kojoj se voda pod malim pritiskom dovodi mrežom gusto razgranatih cevovoda do svake biljke vlažeći manji deo površine zemljišta.
   Za pogonski deo sistema naši proizvođači često koriste centrifugalne pumpe male snage i protoka sa manometarskom visinom 5 – 30 m. Osim pumpe u pogonskom delu smešteni su i merači protoka (služe za automatsku regulaciju kontrole protoka vode u sistemu), regulatori pritiska, kao i filteri za pročišćavanje vode.
   Cevi se u sistemu kap po kap izrađuje od polietilena, polipropilena, azbest – cementa ili pocinkovane cevi. Za hektar pod jagodom potrebno je 5000 – 10000 metara cevi, za hektar voćnjaka 2000 – 4000 metara cevi, a za hektar rasadnika 3000 – 6000 metara cevi.
   Za zalivanje se proporučuje upotreba filtrirane vode kako bi kapaljke besprekorno radile i kako ne bi došlo do njihovog zapušavanja. Kapaljke su raspoređene na lateralnom cevovodu na razmacima od 10 cm do 100 cm zavisno od gustoće sklopa. Broj kapaljki po jedinici površine u zavisnosti kreće se od 2000 – 5000 komada kod voćnjaka.
   Kapanjem voćka ne samo što dobija optimalnu količinu vode nego se istovremeno može i prihranjivati topivim mineralnim hranivima pomoću fertirigatora, uređaja za doziranje prihrane. Gledajući ekonomičnost ovog sistema u pogledu utroška vode, smatra se da ovakav sistem za navodnjavanje isplati sebe već nakon druge sezone navodnjavanja.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.