Širenje Didymella aplanata na području Mačvanskog okruga

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513574
  PSSS Šabac

   Na području Mačvanskog okruga malina se gaji na preko 1 000 ha, i svake godine se broj hektara pod ovom voćnom kulturom širi. Neadekvatna primena pesticida u malinjacima i kišovito vreme u toku maja meseca, kada je najveći intezitet zaraze od Didymella aplanata, dovodi do pojave širenja ove bolesti. Kao posledica združenih simptoma koje prouzrokuju i fitopatogene gljive i štetni insekti nastalo je sušenje rodnih izdanaka malina.


   Obilazeći teren ovih dana, uočeno je da je došlo do sporulacije didimele,tj.formiranja piknida,koji doprinose širenju bolesti.


   Zato je neophodno u ovom trenutku obaviti plavo prskanje zasada da bi se smanjio infektivni potencijal. Uočeno je i prisustvo larvi malininog prstenara Agrilus rubicola, kao i položena jaja malinine cecidomidne mušice.Ovakve lastare sa zadebljanjima treba mehanički uklanjati,iznositi iz malinjaka i spaljivati.S uklanjanjem treba završiti do početka aprila meseca.
   Imajući u vidu sve ove štetne organizme koji dovode do primarnih zaraza,kao i fitopatogene gljive koje sekundarno naseljavaju oslabljene izdanke malina treba ozbiljno pristupiti sprovođenju agrotehničkih mera i zaštiti maline tokom vegetacije.Jedno od najznačajnijih prskanja protiv ovih bolesti i štetočina,a koje se obično ne sprovodi, jeste prskanje posle berbe,gde Qvadrisu kao jedinom registrovanom fungicidu za didimelu treba dodati kontaktne fungicide na pr.na bazi a.m.hlorotalonila,i obavezno dodati sistemični fungicid za suzbijanje štetnih insekata plus akaricid za suzbijanje grinja.

   Jasmina Jocković, dipl.ing

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.