Simptomi nedostatka hranljivih materija u listovima maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #584332
  Gvozdić Ljiljana
  Učesnik

   Hranljivo stanje maline se može odrediti i na osnovu spoljašnjeg izgleda listova biljaka.

   Simptomi nedovoljne plodnosti češće se mogu odrediti sa posebnim znakovima za određene elemente. Svaki od makro i mikroelemenata predstavljaju posebne simptome njihovog nedostatka u biljkama. Vizuelna dijagnostika znakova nedostatka hranljivih materija u biljkama maline je drugi način uz pomoć koje se može odrediti režim đubrenja i prevazilaženja stvorenih problema.

   <u>Simptomi nedostatka nekoliko hranljivih materija u listovima maline:</u>

   Azot – listovi imaju zelenu boju prema žutoj, njihovi krajevi imaju crvenu boju ili ovi mogu pokriti celu površinu.

   Fosfor listovi su oslabljeni, osušeni i dobijaju zatvorenu boju. Promena boje na ljubičastu posebno na donjem delu, odnosno na osnovni deo lista. Listovi su mali sa malom površinom.

   Kalijum – na listovima se vide rane, osušenost i požutelost na dužini krajeva. Pokazivanje tamne i kestenjaste boje na sredini lista. Takvi simptomi se pokazuju na starim listovima. Listovi imaju kovrdžavi izgled, sakupljaju se od pozadi, iako su izgoreli krajevi okrenuti prema strani obraza.

   Kalcijum – vrhovi listova osušeni i skupljeni na kraju – ivici novih listova.

   Magnezijum – hloroza u starim listovima, posebno izražena pored nerava i na dužini krajeva. Nekroza listova se prouzrokuje u najvećem nedostatku ovog elementa.

   Sumpor – boja listova je zelena do žuta. Slična je sa nedostatkom azota, ali bez predstavljanja crvene boje. U kasnijoj fazi razvoja, u nedostatku ovog elementa se pokazuju nekrotična polja na sredini lista.

   Gvožđe – žutilo i pokazivanje hloroze u dužini nerava lista, koja je više prisutna na novim listovima, gubljenje zelene boje u nervima. U slučaju velikog nedostatka ovog elementa primećuje se beljenje sredine lista i površine sa kestenastom bojom.

   Mangan – žutenje i hloroza u dužini nerava lista. Žutenje lista počinje blizu krajeva i na progresivan način se prostire do sredine, sa jednim jasnim ograničenjem. Stari listovi ostaju sa zelenom bojom ili su malo u hlorozi. Ako je u pitanju veliki nedostatak ovog elementa vidi se izgorelost i skupljanje listova u pravcu krajeva.

   Cink – pojavljuju se kratki pod čvorovi, uski listovi, sušenje izdanaka i delova koji daju voće. U naprednoj fazi se pojavljuju mali listići, uski od vrha, sakupljanje u krivinama. Posebni simptomi su rozeta i mali listovi.

   Bakar – javlja se otvorena zelena boja. Delovi pokraj nerava dobijaju otvorenu zelenu boju. Dešava se beljenje površine lista, sa jasnim ograničenjem zelene boje.

   Bor – izgorelost i skupljanje vrhova malih listova, koje se udružuje sa žutenjem i skupljanjem krajeva. Smanjenje rasta, dok su korenovi kratki, tesni i sa zatvorenom bojom.

   Molibden – ravnomerno žutenje novih sazrelih listova i nekroza starih listova. Lice lista se sakuplja u pravcu površine, počinjući od krajeva.

   Ljiljana Gvozdić dipl.inž.polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.