Setva žutog zvezdana

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513250
  Vidanović Srđan
  Učesnik

   Zemljište za setvu žutog zvezdana mora biti idealno pripremljeno jer se radi o sitnom semenu i slaboj energiji klijanja.Može se sejati u proleće (mart,april) ili krajem leta (avgust, do polovine septembra).Najbolja setva je do polovine septembra jer pri kasnoj setvi može doći do izmrzavanja , usled nedovoljno razvijenih biljaka.Smatra se da prolećna setva daje veće prinose krme u odnosu na jesenju setvu.Slegnuto zemljište tokom zime omogućava brže i ravnomernije klijanje useva. Pre setve seme treba pripremiti (obavezno uraditi skarifikaciju) nakon čega voda lako prodire unutra i izaziva klijanje.Pre setve je poželjno obaviti inokulaciju semena bakterijom (Rizobium lupini) koje su specifične za žuti zvezdan.Na ovaj se način obezbeđuje znatna količina fiksiranog azota za ishranu biljaka.Seje se uskoredo na rastojanje 10-15 cm između redova na dubini oko 2 cm. Količina semena za setvu je 10- 15 kg /ha za čist usev.
   Može se sejati u smeši sa travama (ježevica,ljulj,mačji rep,livadski vijuk, livadarka, bezosni vlasen) u kojima je zastupljen 30 – 70%.

   Nakon setve posejanu površinu treba podrljati.

   Od sorata u našoj zemlji danas su zastupljene domaće sorte: Bokor, Šumadija, Zora a od stranih sreće se Poljska sorta Diana. Pojava korova u žutom zvezdanu doprinosi opadanju prinosa i kvaliteta krme. U toku vegetacije žutog zvezdana primenjuje se uništavanje korova.Najefikasnije rezultate pri zaštiti zvezdana od korova pokazali su herbicidi Zean ili Eradikane 6E u količini od 4-5 l/ ha zavisno od tipa zemljišta. Može se koristiti i Pivot 0,7 l/ha, ili Fusilade super 2,5 l /ha, protiv divljeg sirka i travnih korova. Inače žuti zvezdan je otporniji na većinu štetočina u odnosu na lucerku.

   Srđan Vidanović dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.