SETVA NAKNADNIH USEVA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513363
  Cvetković Srđan
  Učesnik

   Setvom naknadnog useva racionalno koristimo poljoprivredne površine, koje bi posle ubiranja glavnog useva ostale uglavnom nezasejane. Neobrađeno i neposejano zemljište vrlo brzo gubi vlagu, a u vlažnijim godinama nezasejano zemljište vrlo brzo postaje zakorovljeno. Nameće se zaključak da je ograničavajući faktor naknadne setve u našim uslovima količina padavina,pa je u suvom ratarenju ovakva proizvodnja rizičnija i teško izvodljiva bez navodnjavanja. Međutim, ponekad se i bez navodnjavanja mogu postići dobri rezultati, ako su vremenske prilike povoljne i ako se posle žetve (berbe) glavnog useva brzo i pravilno primeni odgovarajuća agrotehnika.Pre svega pravovremena obrada zemljišta,odmah po skidanju useva.Tako utičemo na čuvanje zemljišne vlage neophodne za klijanje, nicanje i za kasniji uspešan rast i razviće narednog useva.
   U agroekološkim uslovima na području zaječarskog okruga svakako najinteresantniji ratarski postrni, odnosno naknadni usev je kukuruz, ali može biti i krmni sirak i sudanska trava. Gajenjem ovih useva mogu se postići prinosi koji opravdavaju povećana ulaganja u ovu proizvodnju. Zahvaljujući postojanju sorti i hibrida s veoma kratkom vegetacijom, do pojave prvih jesenjih mrazeva može ostati dovoljno vremena za dobijanje značajnih količina stočne hrane za svežu upotrebu ili pripremanje silaže, ali često i da ovi usevi potpuno završe ciklus rasta i razvića i formiraju zrno.Za postrnu setvu od početka juna do početka jula treba sejati hibride kukuruza iz FAO grupa 100, 200 i 300, jer samo oni mogu postići fazu pune voštane zrelosti pre pojave prvih slana.

   Setvu naknadnih useva treba obaviti što je moguće ranije, pošto svako zakašnjenje dovodi do značajnih smanjenja prinosa usled smanjenog broja dana do prvih jesenjih mrazeva.Naknadna setva kukuruza posebno može biti uspešna na površinama gde su gajeni ozimi stočni grašak i gahorica. Odmah posle košenja ovih useva treba ukloniti biljnu masu i obaviti oranje na petnaestak centimetara, a zatim odmah pripremati zemljište,posejati i povaljati. Đubrenje kukuruza u ovom slučaju treba obaviti manjim količinama mineralnih đubriva u odnosu na klasičnu proizvodnju,jer u zemljištu još ima neiskorišćenih hraniva od prethodnih useva.
   Poljoprivredni proizvođači, koji mogu, treba da primene tečni stajnjak, jer osim svoje hranljive vrednosti, razređeni stajnjak povećava i vlažnost zemljišta.

   Srđan Cvetković, dipl.ing.poljoprivrede

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.