Selekcija goveda prema individualnim sposobnostima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513399
  Krajnović Dragoljub
  Učesnik

   Ova metoda selekcije podrazumeva izbor i ocenjivanje životinje na osnovu podataka o individualnim osobinama, odnosno performans testa. Može se praktikovati za različite osobine, ali je njena suština u tome da se za priplod koriste superiorne životinje namenjene za određenu osbinu na osnovu sopstven proizvodnje. Proizvodne osobine gde su najznačajnije mlečnost ,muznost i grupa osobina koje se odnose na plodnost direktno su vezane za ženska priplodna grla, pa se selekcija na na ove grupe osobina primenjuje isključivo kod ženskih grla. Pored navedenih osobina kod krava mogu biti uključene još i telesna građa(konstitucija) , razvijenost, zdravlje i dugovečnost. Utvđeno je da se mlečnost kod krava povećava u toku prve tri laktacije ili prevedeno na životni vek, približno do 5. godine života. Posle ovog perioda mlečnost neznatno raste,češće stagnira što je prema proizvodnom veku vezano za četvrtu i petu laktaciju (8-9 godina života).Posle ovog perioda mlečnost počinje da opada da bi se u 15. odnosno 16. godini svelo približno na vrednosti prve laktacije (mlečnost prvotelki).

   Selekcije na osobine koje se odose na rast, mesnatost(muskuloznost), efikasnost iskorišćavanja hrane i funkcionalnu stabilnost uvršćene su u savremeni program selekcije bikova mlečnih rasa. Performans test se najčešće koristi za izbor grla namenjenih nukleus stadu, pa za tu svrhu mogu biti obuhvaćena mlada ženska grla u odgoju, a test može biti proširen da bi uključio podatke prve laktacije.

   Izbor na osnovu rezultata individualnih sposobnosti predstavlja siguran način selekcije za osobine sa visokom naslednošću, koje se mogu direktno merti na mladim životinjama.To je uglavnom skup karakteristika vezanih za proizvodnju mesa.

   Dragoljub Krajnović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.