Sclerotinia sclerotiorum Bela trulež biljaka – Mica Stajić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512562
  Stajić Mica
  Učesnik

   Široko rasprostranjena, polifagna vrsta gljive sporadično se javlja na paradajzu, paprici i plavom patlidžanu. Rasprostranjena je širom sveta, a visina đteta koje nanosi zavisi direktno od vremenskih uslova i kolčine inokuluma.
   Simptomi.
   Bela trulež paprika se obično uočava u vreme cvetanja. Patogen prvo zaražava cvetne drške. Na stablu prouzrokuje pojavu vodenastih ugnutih pega. Kasnije na stablu dolazi do pojave mrke truleži, zatim se formira bela vatasta micelija. Sklerocije se formiraju i u unutrašnjosti stabla. Patogen takođe može zaraziti biljke preko zemljišta, ukoliko je zaraženo lišće u blizini biljke. Na plodovima se javljaju vodenaste tamnozelene pege sa micelijom i sklerocinijama.

   Ciklus razvića.
   Sklerocije na površini zemljišta klijaju u askospore koje su primarni inoculum. Asko spore bivaju nošene vetrom i tako dospevaju na biljke domaćine. Period od 17 – 72 sata stalne vlažnosti stable je potrebno za brz razvoj patogena.

   Prenosi se semenom. Suzbijanje.
   Veoma se teško suzbija jer je gljiva polifag I ima veliki broj domaćina. Osnovne mere zaštite su: plodored, uništavanje samoniklih biljaka, setva zdravog semena i semena bez sklerocija kao i zaoravanje žetvenih ostataka. U zatvorenom prostoru, preporučuje se sterilizacija prostora i redovna ventilacija.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.