SAVIJANJE (POVIJANJE) MLADARA-Suzana Jerkić dipl.ing.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512669
  Jerkić Suzana
  Učesnik

   Ovaj zahvat se izvodi u toku maja ili juna meseca, kada bazni deo mladara počinje da menja boju, odnosno, kada počinje da gubi karakterističnu zelenu boju. Do kraja vegetacije mladar zadržava dati ugao, tako da će u narednim vegetacijama rast grane imati željene karakteristike (bujnost, obrastanje i dr.).
   Ovom zahvatu prethodi izbor najpovoljnijeg mladara koji svojim položajem odgovara budućoj skeletnoj grani. Izabrani mladar dovodi sepod ugao od 45 do 600, u zavisnosti od mesta u kruni, i učvrsti u tom položaju U cilju smanjenja bujnosti stabala, stvaranja poluskeletnih grana i njihovog ravnomernijeg obrastanja, vrši se povijanje bujnih mladara njihovom celom dužinom i dovođenje pod ugao od 70 do 900 , a može i više, zavisno od vrste i sorte. Ovim se smanjuje njihova bujnost i poboljšava kvalitet diferencijacije pupoljaka u pazuhu lista celom dužinom mladara. Efekat ovog zahvata odraziće se kroz bolje obrastanje u toku sledeće vegetacije i veću zastupljenost rodnog drveta. Ovaj zahvat pozitivno deluje na rodnost jer se favorizuje transformacija lisnih pupoljaka u cvetne. Povećanjem ugla mladara slabi sila polariteta – apikalne dominacije a povećava se dejstvo sile gravitacije. Savijanje se vrši u letnjem periodu, u toku juna, jula i prve polovine avgusta. Dosta se koristi u intenzivnoj voćarskoj proizvodnji, posebno u proizvodnji jabuke i kruške. Najčešće se izvodi vezivanjem mladara ili korišćenjem kukica, tegova i slgde se mladari dovode u određen željeni položaj.

   ROVAŠENJE MLADARA – Zahvat rovašenja mladara malo se primenjuje u proizvodnoj praksi. Koristi se u periodu formiranja uzgojnog oblika na produžnici, kada se na određenom mestu želi izazvati stvaranje prevremenih razgranjenja, odnosno, ubrzati formiranje uzgojnog oblika. Rovašenje se izvodi laganim zasecanjem kore mladara iznad razvijenog lista. U pazuhu tog lista formiraće se letnji pupoljci, odnosno prevremena razgranjavanja.

   PREKRAĆIVANJE GRANA – Izvodi se u toku vegetacije u cilju smanjenja bujnosti stabala. Prekraćivanje grana izvodi se u drugom delu vegetacije (juli i prva polovina avgusta). Grane prekraćene u ovom periodu neće reagovati stvaranjem novih vegetativnih porasta. Ovim zahvatom vrši se dopuna zimske rezidbe i neophodne popravke krune. Kod bujnih stabala kombinacijom letnje i zimske rezidbe uspostavlja se dobra ravnoteža između rasta i rodnosti, pa ovaj zahvat prvenstveno treba koristiti u tu svrhu.

   Izvor: Suzana Jerkić dipl.ing
   PSSS Vranje voćarstva i vinogradarstva

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.