Saradnja sa odabranim gazdinstvom – Nenad Nešović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512455
  Nešović Nenad
  Učesnik

   Porodično gazdinstvo Sretena Majstorovića iz Kraljeva broji tri generacije članova koji se bave povrtarstvom. Obrađuju 27 ha plodne pomoravske zemlje. Najzastupljenija kultura je krompir ali takođe se proizvodi kupus i crni luk. Navodnjavanje je obavezna mera što se ogleda u visini prosečnog prinosa krompira (oko 50t). Korisnik je podsticaja za investicije u primarnoj biljnoj proizvodnji za nabavku roto finišera za pravljenje bankova u 2016. godini kao i subvencije za kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta.

   U registru odabranih gazdinstava PSSS Kraljevo je od 2015. godine. Obzirom da je više od polovine ukupne proizvodnje krompira opredeljena za poznatog domaćeg prerađivača (15ha) to je bio povod za saradnju sa PSSS Kraljevo tj. da za ugovorenu prizvodnju obezbedi odgovarajuće sorte krompira za preradu. U tu svrhu potrebno ispitivati različite sorte bilo da se radi o sortama namenjenim za proizvodnju čipsa, pomfrita ili za konzum. Uz pomoć kolega iz stručnih službi kompanija koje se bave distribucijom semena krompira i prometom sredstava za zaštitu bilja na jednoj od domaćinovih parcela je postavljen sortni ogled tokom 2015.godine. Drugu polovinu vegetacione sezone 2015 karakterisale su visoke temperature i padavine ispod proseka a zabeležena je i pojava krompirovog moljca koji je načinio značajne ekonomske štete na krompiru u čačansko – kraljevačkom proizvodnom području.

   Prinosi, strukture prinosa i karaktristike sorti su predstavljeni prizvođačima semenskog i merkantilnog krompira, prerađivačima i zainteresovanima u Bapskom polju u septembru 2015 na manifestaciji Dan polja krompira a dobar primer saradnje sa gazdinstvom, sa kolegama stručnih službi, i sa domaćim i stranim ekpertima za ovu oblast na VIII seminara Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije u novembru 2016. godine na Kopaoniku.

   Nenad Nešović, dipl. inž.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.