RUŽIČASTA TRULEŽ KRTOLA KROMPIRA

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Grbić Jelena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579336
  Grbić Jelena
  Učesnik

   Ružičasta trulež krtola krompira je česta bolest i zastupljena gde se krompir gaji. Ovu bolest izaziva fitopatogena glljiva Phytophtora erytroseptica.

   Simptomi bolesti mogu se ispoljiti na svim delovima biljke krompira, dok karakteristične simptome prouzrokuje na krtolama. Bolest je povezana sa prekomernom vlagom u zemljištu, prenavodnjavanim površinama i slabo dreniranim zemljištima.  Početni simptom je uvenuće krompira, javlja se tokom cele vegetacije. Donje lišće požuti, vene, suši se i otpada. Infekcije nastaju na korenu i tako se šire u stolone i stablo na kojima se javljaju karakteristične pege. Krtole se zaražavaju uglavnom preko stolona i lenticela. Simptomi bolesti su vidljivi na krtolama prilikom vađenja krompira. Spoljni simptomi krtola se ispoljavaju promenom boje periderma u mrkokremastu na delu krtole zahvaćene truleži, a tkivo ispod lenticela je tamnomrko ili crno. Trulež se širi po celoj krtoli. Kada se delimično zahvaćena krtola preseče, unutrašnjost je kremasta, sunđeraste teksture. Presečena krtola posle 20-30 minuta stajanja na vazduhu dobija ružičastu boju, a kasnije presek pocrni.

   Patogen se održava u zemljištu, u obliku oospora. Svi podzemni delovi biljke mogu biti zaraženi micelijom ili zoosporama. Na razvoj gljive povoljno deluje visoka vlažnost zemljišta i temperature oko 23<sup> o</sup>C.

   U cilju kontrole ružičaste truleži krtole krompira, potrebno je koristiti preventivne mere zaštite. Za sadnju treba koristiti zdrave krtole. Krompir ne saditi na vlažnom, slabo dreniranom zemljištu, izbegavati obilno zalivanje zemljišta. Pri vađenju krompira voditi računa da se krtole ne oštećuju. Samo zdrave krtole treba skladištiti u hladnim i suvim uslovima.

    

   Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.