Rutava buba (Tropinota hirta)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513309
  Nedeljković Siniša
  Učesnik

   Rutava buba spada u red značajnijih štetnih insekata, i može naneti značajne štete gajenim kulturama. Oštećuje cvetove voćaka i raznih poljskih useva, na taj način što u cvetovima oštećuje prašnike i tučak usled čega ne dolazi do zametanja plodova. U rano proleće javlja se imago koji je prezimio u zemljištu na dubini od oko 10 cm.Ima jednu generaciju godišnje.Imago je crne boje,obrastao dlačicama sa beličastim šarama na pokriocima.Dug je oko 10 mm.

   Rutava buba je odličan letač, i kada su temperature iznad 16°C može preleteti veća rastojanja.
   Mere suzbijanja rutave bube je otežano zato što je njena aktivnost najveća u vreme cvetanja biljaka,pa bi korišćenje insekticida moglo dovesti do trovanja pčela.Mogu se koristiti preparati na bazi Tau-fluvalinata koji su niske toksičnosti za pčele i ostale polinatore,ali ih treba koristiti sa oprezom tj.izbegavati ih u vreme leta pčela u cvetanju.

   Dobre mere u smanjenju pojave daje mehaničko skupljanje jedinki u vreme najtoplijeg dela dana,kad su najaktivnije.Takođe se mogu primeniti i lovne klopke u vidu plastičnih čaša bele i svetlo-plave boje,koje se pune do pola vodom, u kojoj su rastvorene Negro ili Bronhi bombone uz dodatak nekog deterđenta za sudove.Mogu se takođe dodati i voćni ekstrakti jagode, maline i anisa.Tako pripremljene klopke se postavljaju po voćnjacima,naročito po rubnim delovima parcele.

   Siniša Nedeljković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.