Robna i finansijska evidencija

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Nešić Bojana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #575217
  Nešić Bojana
  Učesnik

   Na poljoprivrednim gazdinstvima trebalo bi da postoje dva tipa evidencije:

   1. Finansijska evidencija;
   2. Robna (proizvodna) evidencija.

   Finansijska evidencija se odnosi prvenstveno na finansijske transakcije na gazdinstvu. Finansijska evidencija opravdava ili dokazuje prihode i/ili rashode na farmi. Prihod od prodaje proizvoda, operativni troškovi, kupovina opreme, obaveze prema dobavljačima, potraživanja, salda kredita, informacije o cenama su primeri finansijske evidencije.

   Robna evidencija se odnosi na količine repromaterijala potrebnog za proizvodnju. To su količine đubriva, koncentrata, kabaste stočne hrane, sredstava za zaštitu bilja… Robna evidencija prati i  nivo proizvodnje. Ona se sastoji od prinosa, zastupljenih biljnih vrsta, broj rođenih teladi, količine proizvedenog mleka, gubici od uginuća i sl.

   I finansijska i robna evidencija su u današnje vreme važne za efikasno poslovanje farme. Kada su takvi podaci ažurno praćeni i kategorisani mogu se koristiti kao informacija na osnovu koje će se donositi odluke.

   Odabir sistema za evidenciju zavisi od toga za šta su nam podaci potrebni. Ne postoji najbolji sistem za evidenciju za sve situacije, ali, minimalno, sistem za evidenciju bi trebalo da:

   • Obezbedi ažurne i neophodne podatke;
   • Odgovara organizaciji poljoprivrednog gazdinstva;
   • Da podaci budu dostupni u formi koja omogućuje pomoć pri odlučivanju.

   Osoba odgovorna za čuvanje i evidentiranje podataka bi trebalo da stvori naviku da redovno i ažurno knjiži transakcije.

   Dvojni računovodstveni sistem pruža detaljne računovodstvene podatke o poslovanju farme. Za uvođenje jednog takvog sistema potrebno je malo vremena, a podaci mogu biti od velike koristi za vođenje farme.

    

   Bojana Nešić, dipl. ing. agroekonomije

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.