Retrovegetacija koštičavog voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513268
  Panajotović Zoran
  Učesnik

   Ove godine je zabeležena pojava retrovegetacije kod voćaka, odnosno do ponovne pojave lisne mase nakon opadanja iste. Retrovegetacija je štetan proces iz nekoliko razloga, jer osim što smanjuje otpornost biljaka na niske temperature, one u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osetljivije su na napade bolesti i štetočina. Takve voćke gube na kondiciji i nespremno će dočekati predstojeće zimsko mirovanje.
   Odsustvo lisne mase u periodu nakon berbe plodova je posledica visoke infekcije bolestima, kao što je šupljikavost lista koštičavog voća (Stigmina carpofila) i prouzrokovača ospičavosti lišća kod višnje (Blumeriella jaapii). Ove bolesti su u ovoj godini za svoj razvoj i infekciju imale veoma povoljne uslove. Naravno, i propusti u zaštiti, neadekvatan izbor i vreme primene fungicida, uticali su na prevremenu defolijaciju kod koštičavih voćnih vrsta, a vremenski uslovi su doprineli pojavi retrovegetacije.
   Zbog svega ovoga prethodno rečenog, preporuka proizvođačima je da obiđu svoje zasade i utvrde prisustvo retrovegetacije. U zavisnosti od obima pojave lisne mase, zavisiće i dalje preduzete mere. Ako je retrovegetacija u manjoj meri prisutna, preporuka je da se rano u proleće (pre kretanja vegetacije), uradi intenzivnija rezidba, kako bi se voćka što pre oporavila od stresa i uspostavila fiziološku ravnotežu između rasta i rodnosti. Ako je retrovegetacija u većoj meri prisutna treba tu lisnu masu orezati pre zime, a nakon toga uraditi tretiranje bakarnim preparatima.

   Zoran Panajotović,dipl.ing.zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.