Reprodukcija ovaca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #585118
  Dejan Obadović
  Učesnik

   Репродукција оваца

   Овце су сезонски полиестричне животиње.Полно су активне у сезони са значајно краћим дневним фотопериодом.
   Изван сезоне парења (сезонски анеструс) , нема овулације и манифестације спољашњих знакова испољавања еструса.Сезона парења је дужа код племенитих раса, а краћа код примитивних раса.
   Еструсни циклус овце траје од 16-19 дана (просечно 17 дана ).Еструс траје 30 сати , а овулација се догађа пред крај еструса. Овулациона вредност се креће од 1 до 4 јајне ћелије,зависно од расе,старости ,годишње сезоне,начина исхране,третмана хормонима итд.
   Индекс јагњења се креће од 1,0 до 2,5 .Гравидност (сјагњеност ) просечно траје око 147 дана.Природно се јагње једном годишње.Лактација траје природно,3 до 4 месеца.
   Овнови производе фертилну сперму током целе године, али су вредности свих фертилизационих параметара ејакулата знатно нижи изван сезоне парења после 21. јуна (на северној земљиној полулопти) светлосни део дана (тзв.фотопериод) се постепено смањује,све до 21.децембра,од када почиње поново да се продужава до 21.јуна.

   У мозгу овце постоји тзв.пинеална жлезда, која излучује једну супстанцу (хормнон), која се назива мелатонин.Овај хормон се излучује само у току тамног дела дана (ноћу) и стимулише излучивање хормона из хипофизе, која се такође налази у мозгу.
   Овце су полно активне од половине августа до прве половине јануара.Најкраћи дан у години (21.децембар) је половина сезоне парења,док је најинтензивнија полна активност оваца одвија током октобра и новембра, када је и фертилитет највећи (постиже се и највећи проценат сјагњености и највећи број јагњади у леглу ).
   Код слободног начина парења, када овце у стаду спонтано манифестују полни жар потребно је 3 овна на 100 оваца.
   Природним парењем сматра се да један одрастао ован може да оплоди 4 овце.То се не ради узастопно сваки дан јер долази до исцрпљености овна и један део оваца остаје неоплођен. Препорука је да један одрстао ован оплоди две овце дневно и то једну ујутро а другу предвече с тим да између два скока прође најмање 8 сати.Млади ован треба дневно да оплоди максимално једну овцу.Колико ће један ован годишње парити оваца зависи од начина организације парења и искоришћавања оваца,њихове исхране кондиције и старости овнова.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.