- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 2 meseci ranije by Ana Prokić.
-
AutorČlanci
-
01.10.2018 u 02:37 #514667Ana ProkićUčesnik
Većini gajenih vrsta voćaka odgovaraju slabo kisela zemljišta (pH 5,5 – 6,5). Pojedine vrste u tom pogledu ispoljavaju značajne razlike zbog čega su svrstane u nekoliko grupa:
1. Vrste voćaka kojima najviše odgovara neutralna reakcija zemljišta (pH 7): breskva, dunja, višnja, trešnja, kajsija, šljiva i dr.
2. Vrste voćaka kojima najviše odgovara slabo kisela reakcija zemljišta (pH 6 – 6,5): jabuka, kruška, ribizla, ogrozd i dr.
3. Vrste voćaka kojima odgovara kiselija reakcija zemljišta (pH 5 – 6,0): jagoda, malina i dr.
4. Vrste voćaka kojima odgovaraju jako kisela zemljišta (pH oko 4,0): borovnica i dr.
Utvrđeno je različito ponašanje pojedinih sorti u okviru iste vrste voćaka u odnosu na kiselost zemljišta, što je posledica njihovog filogenetskog razvitka, tako da je ovakvo ponašanje vezano za strukturu zemljišta, vlažnost, bogatstvo makro i mikroelementima i sl. Zbog toga je za uspešno gajenje voćaka od posebnog značaja dobro poznavanje fizičko-hemijskih osobina zemljišta kao i njegovu pH vrednost. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.