Reakcija zemljišta (pH)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514667
    Ana Prokić
    Učesnik

      Većini gajenih vrsta voćaka odgovaraju slabo kisela zemljišta (pH 5,5 – 6,5). Pojedine vrste u tom pogledu ispoljavaju značajne razlike zbog čega su svrstane u nekoliko grupa:
      1. Vrste voćaka kojima najviše odgovara neutralna reakcija zemljišta (pH 7): breskva, dunja, višnja, trešnja, kajsija, šljiva i dr.
      2. Vrste voćaka kojima najviše odgovara slabo kisela reakcija zemljišta (pH 6 – 6,5): jabuka, kruška, ribizla, ogrozd i dr.
      3. Vrste voćaka kojima odgovara kiselija reakcija zemljišta (pH 5 – 6,0): jagoda, malina i dr.
      4. Vrste voćaka kojima odgovaraju jako kisela zemljišta (pH oko 4,0): borovnica i dr.
      Utvrđeno je različito ponašanje pojedinih sorti u okviru iste vrste voćaka u odnosu na kiselost zemljišta, što je posledica njihovog filogenetskog razvitka, tako da je ovakvo ponašanje vezano za strukturu zemljišta, vlažnost, bogatstvo makro i mikroelementima i sl. Zbog toga je za uspešno gajenje voćaka od posebnog značaja dobro poznavanje fizičko-hemijskih osobina zemljišta kao i njegovu pH vrednost.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.