Razlike između organske i održive poljoprivrede – Zorica Zdravković

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512412
  Zdravković Zorica
  Učesnik

   Organska poljoprivreda se uslovno može nazvati održivom poljoprivrednom proizvodnjom, ali treba imati u vidu razlike između ova dva sistema.

   Organska farma svake godine prolazi certifikaciju i dobija uverenje od ovlašćene institucije, a održiva poljoprivreda ne zhteva certifikaciju.

   U sistemu organske proizvodnje se aspekat dobrobiti životinja (animal welafare) nekada dovodi u pitanje. Na velikim farmama je dozvoljen sistem poluzatvorenog držanja koji veoma često ograničava kretanje. U održivim poljoprivrednim sistemima, životinjama mora biti omogućeno nesmetano kretanje i obavljanje prirodnog ponašanja (ispaša, kljucanje).

   U održivoj poljoprivredi je upotreba antibiotika ponekad dozvoljena.

   Organska poljoprivredna proizvodnja može da se obavlja uporedo s konvencionalnom na velikim proizvodnim sistemima, a održiva poljoprivreda predstavlja zatvoren ciklus poljoprivredne proizvodnje na čitavoj farmi koja najčešće spada u rang malih i srednjih gazdinstava.

   Održiva poljoprivreda preferira tržišta u svojoj neposrednoj blizini.

   Izvor: Pejanović, R; Tomaš Simin, M.(2016)- Organska poljoprivreda u funkciji razvoja seoskog turizma, Poljoprivrednikov poljoprivredni calendar 2016.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.